Д-р Руслан Кулински е завършил Медицинския университет във Варна през 2006 година. Веднага след това постъпва на работа в Спешно отделение към Многопрофилна болница Русе. След шест месеца е изтеглен в Трето вътрешно отделение. От 2009 до 2013 година специализира гастроентерология във Варна и едновременно с това работи в отделението като гастроентеролог. В началото на 2014-а д-р Кулински придобива необходимата специализация за ултразвукова диагностика на коремни органи и ендоскопски изследвания. Той продължава да лекува пациенти в отделението, което вече се казва Трето отделение по вътрешни болести, гастроентерология и клинична хематология в Университетска болница Русе.


- Д-р Кулински, отскоро правите чернодробни биопсии заедно с д-р Йосиф Новаков, който в момента е временно изпълняващ длъжността началник на Трето вътрешно отделение. Обяснете малко повече за този метод на диагностика и в кои случаи се прибягва до него?
- Настина от това лято с д-р Новаков правим чернодробни биопсии на пациенти, които постъпват при нас с неясна диагностика след посещение при личен лекар или гастроентеролог. На снимката се вижда петно на черния дроб, но не може да се разбере дали това са метастази от раково заболяване или доброкачествени образувания. Когато не може да се намери първичното огнище на тумора, правим чернодробна биопсия на пациента и това ни позволява да поставим точна диагноза за заболяването. През миналия месец сме направили четири биопсии. Двете са на пациенти от Онкото, като очакванията бяха това да са метастази и предположението се потвърди. На третата пациентка изследванията още не са пристигнали, а за четвъртия болен съмненията засега са, че той има хемангиом /доброкачествен съдов тумор - б.а./ и може би на този етап ще бъде отложен за биопсия.
- Какво представлява чернодробната биопсия?
- Това е метод, при който под ехографски контрол с ултразвуков апарат се локализира къде точно е лезията, увреждането в черния дроб и там със специален пистолет се въвежда игла. Тя има режеща страна, благодарение на която взема много малка част от чернодробната тъкан и след това се връща отново в уреда. Пробата се дава на патоанатомите, за да изследват дали в нея има туморни клетки. Тук е мястото да кажа, че този метод се е прилагал в Русе и от други лекари в отделението, но през големи периоди и само когато е било наложително, защото рисковете от кървене в черния дроб са големи. С д-р Новаков обаче смятаме, че биопсии трябва да се правят по-често, за да се поставят точни диагнози и да не се назначават грешни лечения.  
- Наскоро началникът на отделението д-р Румен Петков напусна УМБАЛ Русе и замина за Благоевград. Колко лекари работят в гастроентерологичното отделение?
- В момента сме само двама гастроентеролози - аз и д-р Кръстева. В много случаи ни помага и д-р Новаков, но трябват поне още двама специалисти, защото на моменти работата е много, а следващия месец и пациентите ще зачестят. Освен това често ни са налага да правим активен ендоскопски скрининг на пациенти за ранно премахване на полипи от дебелото черво, за да не се налага карциномът да се диагностицира в късен стадий, когато и операцията трудно помага.
- Каква е целта на тези ендоскопски изследвания на стомашно-чревния тракт?
- Целта на ендоскопските изследвания е да се установи причината за болките в стомаха, от които се оплакват пациентите, както и ранна диагностика на злокачествени тумори, което пък дава възможност за свеовременното им лечение и излекуване в пълен обем. Късно откритите заболявания подлежат на палиативни грижи като прием на обезболяващи медикаменти до края на живота на пациентите.
- Ако откриете полип в дебелото черво, какво следва за пациента?
- Част от открития в дебелото черво полип се праща за изследване на патологията. Ако изследването покаже, че той е злокачествен, се минава към операция и химиотерапия или лъчетерапия в Онкодиспансера. Ако се окаже, че полипът е доброкачествен, той се изрязва по ендоскопски път и след това състоянието на болния се проследява периодично.
- През лятото имахте ли много пациенти със стомашни заболявания заради горещото време?
- Основно идваха по 5-6 човека седмично с болки в корема в резултат на зараза с летните стомашно-чревни вируси. Оказа се, че повечето от тях са били на почивка по морето, където са консумирали недобре сготвена или лошо съхранявана храна. Това най-вече се отнася до заведенията на плажа, които предлагат на клиентите си храна с неясен произход, който понякога е и опасен. Такава храна може да предизвика или да обостри вече съществуващ ентероколит. Появяват се болки в стомаха и диария.
- Само развалената храна ли може да предизвика тези дискомфортни състояния?
- Интоксикацията с храна е една от причините. Друга са диетични грешки като прекалена употреба на пържена риба, силни подправки, яйца, най-различни продукти на скара. И тъй като на море хората се отпускат да похапват от тези храни, при преяждане с тях се стига често до разстройство или повръщане. Тези симптоми могат да се получат и при поглъщане на морска вода от места, където няма пречиствателни станции. Някои от пациентите се наложи да бъдат пренасочени към Инфекциозно отделение.
- Приемахте ли пациенти с чернодробни заболявания? 
- Имахме и пациенти с чернодробна цироза, за които краят бе летален. По принцип тези болни са с увредено състояние в резултат на злоупотреба с алкохол или са прекарали хепатит. Големите жеги през летните месеци водят до дехидратация и заболяванията им се влошават. Това особено важи за алкохолиците, които не се съобразяват, че градусите навън се вдигат, продължават да се наливат с ракия, вино и бира и в един момент изпадат в колапс. Между тези, които за съжаление не успяхме да спасим, са жена на 49 години и мъж под 60.