Д-р Руслан Кулински е трето поколение лекар. Завършва Медицинския университет във Варна през 2006 година. Веднага след това започва работа в Спешно приемно отделение в Многопрофилна болница Русе. Шест месеца по-късно е назначен за лекар ординатор в Трето вътрешно отделение, където специализира гастроентерология, ендоскопия и коремна ехография.
От 1 януари тази година д-р Кулински е назначен като гастроентеролог в Комплексния онкологичен център.

- Д-р Кулински, ракът в стомашно-чревния тракт все повече взема връх. Какви са наблюденията ви за този карцином като специалист гастроентеролог?
- Първо трябва да кажа, че с напредването на медицината все повече заболявания намират лек. Пример за това е хроничният вирусен хепатит С, който с настоящите схеми на лечение се изчиства от организма в рамките на 2-3 месеца. По-интересното е, че Световната здравна организация има за цел до 2030 година да няма вирусен хепатит С в света, което показва, че борбата с него е на много високо ниво.
За съжаление, постиженията на медицината в областта на онкологията не е толкова дефинитивна. Съвременното лечение на онкологичните заболявания има големи успехи в удължаване продължителността и качеството на живот, но за пълно излекуване е рано да се мечтае.
Друг изключително важен фактор е колко рано се открива болестта
В това отношение - превенцията и скринингът с цел ранна диагностика, са най-доброто измислено оръжие в нашите ръце.
А сега на въпроса ви. В гастроинтестиналния тракт /стомаха/ най-честото злокачествено заболяване е колоректалният карцином /КРК/, популярен като рак на дебелото черво. По принцип той е и най-честата причина за смъртност сред непушачи при болните от онкологични заболявания. Като процент новооткрити болни на възраст над 45-50 години този рак се нарежда на трето място по честота, а с напредване на възрастта е дори на второ място. Оттук може да заключим, че това е едно социално значимо заболяване. 
- Кои са рисковите фактори за колоректалния карцином?
- Както вече казах, най-рисковият фактор е възрастта. След него се нареждат полипите на колона /дебелото черво/, полипозни синдроми, родственик от първа линия, който е боледувал от предшестващи карциноми на стомах, гърда, матка, оварии, пикочен мехур, простата, хронични възпалителни чревни заболявания, състояния след холецистектомия, поглъщане на висококалорийна храна, богата на мазнини, тютюнопушене. Наследствеността обаче се наблюдава в едва 10% от болните
- Какво е лечението?
- Най-доброто лечение е поставяне на диагнозата навреме. През декември в Комплексния онкологичен център, двете университетски болници и в болницата в Бяла се проведе скринингова програма за колоректален карцином, която включва изследване на фекалии за окултни кръвоизливи. Това е сравнително евтин метод за откриване на този вид рак, но е достъпен и лесно изпълним.
Той трябва да се провежда ежегодно от всеки човек над 50-годишна възраст
При положителен резултат следващата стъпка е консултация с гастроентеролог и провеждане на колоноскопия. При здрави хора с нисък риск тя се прави през 10 години, при здрави хора с висок риск - през 5 години, а при пациент с доказани и отстранени полипи през 1-2 години в зависимост от хистологичния вариант на полипа и степента на дисплазия. Всяко кървене налага установяване на причината чрез колоноскопия за изключване на рак. Наличието на хемороидално кървене не изключва наличието на тумор.
- Какви оплаквания придружават заболяването?
- Някои оплаквания, които ние, гастроетеролозите, наричаме алармиращи симптоми, налагат заостряне на вниманието и провеждане на колоноскопия. Става въпрос за промяна в ритъма на дефекация, болка при дефекация, отделяне на кръв и слуз при дефекация, липса на облекчение след изхождане, редукция на тегло. Изреждайки тези симптоми, съм наясно, че всеки е получавал инцидентно някое от тези усещания.
Притеснително е, когато оплакванията са системни и още по-лошо - когато се влошават с времето
Ако обаче се появят симптоми като често гадене, повръщане, диария, системен запек, оригване, метеоризъм, коремна болка, абдоминално кървене /на гърдите/, киселини, затруднено преглъщане и загуба на тегло, пациентите задължително трябва да се консултират със спациалист гастроентеролог.
- Какво още ще посъветвате хората за навременно поставяне на точна диагноза за рак?
- На първо място нашите съграждани не трябва да се страхуват от лекаря и изследването, а да направят всичко необходимо да споделят болките си и да се изследват. Аз редовно повтарям на пациентите си, че е  по-добре да се престараем с изследвания, отколкото да се окаже, че сме изтървали болестта и тя е напреднала. В КОЦ-Русе борбата със злокачествените заболявания е основна задача.
Личните лекари могат да назначават ежегодно тест за окултни кръвоизливи
а ние имаме възможност да провеждаме колоноскопии на тези с положителни резултати след проведена консултация с гастроентеролог и да провеждаме нужното лечение. 
Тук е мястото да кажа, че в гастроентерологията има и други локализации на злокачествените заболявания, макар и с по-малка честота. Това са рак на стомах, панкреас, хранопровод, черен дроб. 
- Спрете се накратко на тези заболявания.
- Стомашният рак, който се нарича още аденокарцином, е злокачествено новообразувание на лигавицата на стомаха, което обикновено започва развитието си от слуз-продуциращите клетки на стомаха. Рискови фактори за него са хранене с много солени и пушени храни, както и употреба на малко плодове и зеленчуци, хроничен гастрит, недоимък на витамин В, тютюнопушене, полип в стомаха, излагане на пушек и дим при производство на въглища, гума и метали.
Панкреасният рак заема едно от първите места по причина за смърт от ракови заболявания
при мъжете и жените над 45 години, като мъжете са засегнати малко по-често. Предразполагащи фактори са напредване на възрастта, хроничен панкреатит, цироза на черния дроб, наследственост, затлъстяване, диабет, тютюнопушене, работа в производството на метали и оцветители.
Ракът на панкреаса почти няма ранни симптоми и по време на откриването му заболяването вече е напреднало. Прогнозата като цяло е неблагоприятна и поради факта, че този рак дава ранни и масивни метастази в много органи и системи.
Карциномът на хранопровода се среща по-често при мъжете. Съотношението мъже-жени е 4:1. Сравнително рядък е, но е много агресивен тумор. Развитието му се свързва с особеностите на хранителния режим, богат на житни растения и беден на зеленчуци и плодове, недостатъчност на рибофлавин и витамини В и С, липса на микроелемента цинк, употреба на опиум, алкохол и никотин. Този рак се развива най-често в долните две трети на хранопровода. Болката е зад стернума и в гърба. В началото се дължи на спазми на хранопровода, а по-късно - на инфилтрация на околните органи.
Ракът на черния дроб или тихият убиец, както още се нарича
е злокачествено новообразувание, което се развива в чернодробната тъкан. Той може да бъде първичен и вторичен. Първичният е този, който възниква от чернодробните клетки или от клетките на жлъчните пътища. Към вторичния чернодробен рак спадат метастазите, които са резултат от злокачествени новообразувания в дебелото черво, стомаха, яйчниците и други органи. Съществуват редица рискови фактори, които увеличават риска от развитието на чернодробен карцином. Един от тях е вирусната инфекция с хепатитен вирус В или С. В много страни този тип инфекция е една от основните причини за появата на цироза и карцином на черния дроб.
Дотук говорихме за все по-страшни карциномни болести, затова за успокоение на русенци е редно да отбележа, че наличната апаратура в Онкоцентъра дава възможност за диагностика и лечение на тези заболявания, но големият ми апел към пациентите е да обръщат внимание на оплакванията си, особено когато се задълбочават във времето и водят до отслабване, защото неписано правило в гастроентерологията гласи, че щом пациентът трупа тегло, значи е здрав.