Потъналата в блатото на фалита русенска корабостроителница, която през последните години смени много имена и неизменно се обезкървяваше финансово и кадрово, има шанс отново да заработи. Синдиците на КТБ обявиха предприятието за продан и вчера първите кандидати бяха заведени на оглед от частния съдебен изпълнител Иван Хаджииванов.
Началната цена на „Русенска корабостроителница-запад“, както сега се нарича Корабната, е 32.3 милиона лева. Това е сумата, необходима за погасяване на кредита от КТБ, с който компанията е купена през пролетта на 2014 година, малко преди затварянето на банката. Срещу тези пари новият собственик ще получи 15 парцела с обща площ от около 300 дка и множество сгради - цехове, работилници, складове и т.н. Обособени продажби не са възможни, всичко върви в комплект.
Вчера първите потенциални инвеститори огледаха някогашния гигант, но информацията кой проявява интерес  към него е строго конфиденциална. Мерките срещу изтичане на информация са допълнително затегнати заради бързо-бързо появили се посредници, които се опитват да разберат възможно най-много подробности за сделката, които по-късно да продадат на заинтересовани бизнесмени. Подобна информация наистина е скъпа стока, говори се, че цената на такава сделка може да стигне 1 милион лева.
Но и без такова разузнаване за поставения на колене колос се знае достатъчно. Последният кораб излиза от фирмата през 2011 година, когато в халетата работят над 3000 специалисти. След това се занимава с производство на метални конструкции, кораборемонт, услуги по металообработка и рязане на скрап. И ако това е началото на края, сривът идва през 2015 година, когато е регистрирана 17.3 милиона лева загуба. Финалният акорд прозвуча в началото на тази година, когато Корабната бе запечатана от частен съдебен изпълнител и последните стотина работещи там останаха на улицата. Последваха протести, които предизвикаха много обещания от различни властимащи, но не промениха нищо. Наяве обаче излязоха доста странни разпореждания с активи през годините, които дори не биха могли да се нарекат кон за кокошка, а по-скоро за врабче.
През последното управление на Русенската корабостроителница за скрап са нарязани кранове, самоходни колички за качване на корабите на стапела за ремонт и дори редукторите от подводното съоръжение, което е от времето на Митхад паша. Складовете на завода са изпразнени и всички метали са отишли във фирма за вторични суровини. Въпреки това обаче предприятието може да бъде възстановено и отново да строи кораби, заяви Иван Хаджииванов.
Миналата година много качествени русенски корабостроители бяха привлечени от сходните заводи в Галац, Мангалия и Констанца, където цените на услугите скочиха 2.5 пъти, а Русе загуби 3200 качествени работни места. Ако се появи истински инвеститор, а не спекулант, той може да върне нашите специалисти обратно и веднага да започне да строи и да ремонтира кораби. Така и заводът ще се съживи, и собственикът ще печели, допълни съдебният изпълнител.
Срокът за огледи е до 5 октомври, след което веднага ще бъде насрочен търг, в който се очаква да участват и чуждестранни компании. Той ще бъде проследен с особено внимание не само от синдиците на КТБ, а и от останалите кредитори на Корабната, които ще имат шанс да си върнат парите само при успешно наддаване и постигане на доста над началните 32.3 милиона лева.