Ветото на президента Румен Радев, с което върна обратно на парламента промените за закона за опазване на околната среда, по всяка вероятност ще бъде отхвърлено. Водещата парламентарна комисия по околната среда и водите гласува предложение промените в закона да бъдат прегласувани, без да бъдат обсъждани допълнително. Срещу това гласуваха само депутатите от БСП в комисията.

Промените в закона, гласувани в НС на 27 юли, предвиждат докладите по ОВОС за националните обекти със стратегическо значение да се обжалват само на една инстанция във Върховния административен съд. Освен това в такива казуси съдът трябва да разгледа делото в рамките на 6 месеца, а решението да се публикува 1 месец след заседанието.

Депутатът Атанас Костадинов от БСП предложи на комисията да организира широко публично обсъждане на законовите промени, които минаха през 2 четения в парламента само за 16 дни през юли. За предложението на Костадинов обаче гласуваха само 4-ма депутати от БСП в комисията, и то бе отхвърлено. 

Мотивите за отхвърлянето на президентското вето по същество съвпадат с тези, с които промените в закона бяха приети. Председателят на екокомисията Ивелина Василева изтъкна, че се намираме във втората половина на програмния период и всяко забавяне на стратегически инфраструктурни обекти, финансирани с евросредства, би било критично.

На заседанието присъстваха представители на четирите основни работодателски организации, които изтъкнаха, че непрекъснатото обжалване на процедури по същество, е злоупотреба с правото.