В Букурещ и други градове в Румъния се очакват протести, породени от недоволството от обявения преди дни пакет от предложения за промени в съдебната система, съобщи  БНР. 

Министърът на правосъдието Тудорел Тоадер представи в сряда пакета от промени, които включват назначаването на главния прокурор на страната и главния прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията да става от Висшия съвет на магистратите по предложение на министъра на правосъдието.

 С това предложение фактически се елиминира участието на президента от процеса на назначаване на ръководителите на тези ключови институции. Друга промяна е прехвърлянето на Съдебната инспекция към министерството на правосъдието. 

Президентът Клаус Йоханис реагира на предложенията с коментара, че те представляват "атака срещу върховенството на закона, независимостта и доброто функциониране на съдебната система и борбата с корупцията".  

ЕК също поиска от румънското правителство повече детайли около предложенията за промени в законите за съдебната система.