В последния ден на август русенската публика ще се докосне до творчеството на един от любимите си изпълнители. В Летния театър ще гостува човекът с кадифения тембър, когото някои сравняват с Франк Синатра и дори го наричат „българския Синатра“. Истината е, че Васил Петров - той е певецът, който ще завладее за пореден път сърцата и душите на русенци, е артист със съобствена неповторима харизма и с удивителен чар, с който поднася на публиката класически джазови парчета, винаги неизменно под буря от аплодсисменти. 
На концерта идния четвъртък Васил Петров ще представи най-новата си концертна програма „Summertime“. Началото е в 20.30 ч, а цялата програма ще представлява едно стилно напомняне, че лятото е букет от джаз, боса нова, поп музика и български хитове. 
За русенци предстои и една много красива и впечатляваща изненада. Заедно с Васил Петров на сцената ще излязат и две русенки. Това ще бъдат Цена Стефанова и Ния Стефанова, които пристигат в родния си град специално за това и за още едно събитие. Вокалистките се завръщат за няколко дни в града на Дунава, като специално за този повод са предвидили кратки паузи в натоварените си артистични програми на Канарските острови, където живеят и работят. След концерта с Васил Петров на следващата вечер Цена и Ния ще отправят и своя музикален поздрав към своя баща Стефан Бунарждиев на частно парти в комплекса „Седем поколения“. 
Двете талантливи русенки бяха любезни да намерят време за кратки интервюта за вестник „Утро“ в навечерието на своето завръщане от остров Фуертевентура на Канарския архипелаг. 

Цена: Правим българска премиера на „Вивалди Метъл Проджект“

- Цена, това е първата ви отпуска от три години - откакто работите на Канарските острови. И тя съвпада с двата чудесни повода - концерта с Васил Петров и партито за 70-годишнината на баща ви. Как се чувствате в навечерието на това?
- Тази отпуска я планираме от година. Наистина това ще бъде първата ми почивка, откакто заминах от България преди три години. Лично за мен е голяма чест да пея заедно с Васил Петров. С него се засичаме на няколко пъти на музикални фестивали и събития, но никога досега не сме свирили заедно. Радвам се, че той ни покани за вечерта на 31 август, която, сигурна съм, ще се превърне в едно от красивите събития за любителите на джаза. 
- Разкажете малко за работата си в последно време. 
- На острова работя основно с две формации: „Duo Explore“ с участието на испанския блус китарист Хавиер Алонсо, с него свирим заедно вече близо 3 години, и „Energy Band“ с участието на Матиас(китара) и Алекс(барабани) от Аржентина, Софиа (бас) от Фуертевентура, Хавиер Алонсо(китара) и аз (вокал и акустична китара). 
- Един от най-новите ви проекти се нарича „Вивалди Метъл Проджект“, част от него ще представите и в Русе. Хвърлете малко повече светлина. 
- Да, това е един доста нашумял международен проект, в който участвам. Продуцент, аранжор и композитор на „Vivaldi Metal Project“ е Джузепе Йампиери - Маестро Мистерия - от Италия. В проекта участват повече от 120 музиканти от цял свят /и немалко българи сред тях/, 25 от които са известни имена в рок и метъл музиката. Аз участвам в албума „The Four Seasons“, който излезе миналото лято в 4 песни. Това са „Четирите годишни времена“ на великия Вивалди, преаранжирани в метъл вариант, с добавени вокални партии.
Първото акустично представление изнесохме с Маестрото във финландския град Ките като дуо, представихме микс от песни от албума „The Four Seasons“ на Vivaldi Metal Project. В най-скоро време предстои да гостуваме с проекта в Италия, Унгария, а догодина и в Съединените щати. Но най-скорошно е представянето му ...в Русе! Италианският маестро ще дойде заедно с мен в България и на 2 септември вечерта русенци ще имат шанса да чуят тази метъл версия на Вивалди в клуб „Караоке Стар“. Моята идея беше да представим проекта в друга зала, където биха могли да дойдат повече ценители на музикалните експерименти, но за съжаление не намерихме друго подходящо пространство. 
- Какво по-точно ще включите в това представяне?
- Това е фактически първият концерт на Vivaldi Metal Project в България, силно се надявам, че не е последният. От 22 ч с Маестро Мистерия - той на пианото, аз като вокал, ще направим двучасова програма. В нея включваме 25-минутен акустичнен микс от албума „The Four Season“, мои авторски песни и авторски композиции на Маестро Мистерия. Освен това ще представим в наш аранжимент кавъри на „Nightwish“, „Within Temptation“ и „Dream Theater“. Специални гости ще бъдат Александра Зернер, китара, и Димитър Белчев, вокал, които също участват и в записите на проекта.
- Какви други проекти ангажират вниманието ви? 
- Друг сериозен проект, в който имам честта да участвам, е „Ocean Souls“, в който водещата позиция е на хърватина Деан Копри. Този проект възникна покрай съвместното ни участие на фестивала в Ките „Kitee International and Music Art Festival“. Деан е много талантлив музикант, пианист, диригент на хор и аранжор. Той преаранжира около 20 песни на световно известната група „Найтуиш“ за няколко гласа. Тази година беше и премиерата на „Kiteenarium“ - песни на легендарната група, изпети от „Ocean Souls“ (отново със силно българско присъствие - Теодора Стоянова и Росица Делиева). Концертите бяха записани на ДВД, което ще излезе скоро на пазара. Главен виновник за този фестивал е невероятният маестро Пламен Димов, българинът, който е учител на музикантите от „Найтуиш“, впрочем, той продължава да преподава и да произвежда невероятни таланти!
- Какви са личните ви впечатления от Пламен Димов и срещали ли сте се с хора от „Найтуиш“?
- Няколко пъти съм се срещала лично с Туомас Холопайнен, мозъка на групата, който е изключително земен и скромен. А маестро Пламен Димов е един много голям човек в едно много малко градче във Финландия - Ките. Той е основател и директор на международния фестивал „Kitee International Music and Art Festival“ (KIMAF), на който се събират музиканти и художници от цял свят, вдъхновени от творчеството на групата. Нужна е лична покана от Пламен Димов, за да отидеш на фестивала. Това са две седмици музика, концерти, изложби, репетиции, сауна, записи в студио, барбекю и много изненади! Всички концерти имат онлайн стрийм, а Пламен прави всичко по силите си да помага на днешните нежни души на изкуството да намерят своя път. Защото той обича да казва: „Светът на музиката се промени много и в момента е несравнимо по-жесток и докато на нас много неща ни бяха даденост, то за вас всяка малка стъпка е брутална борба, аз съм тук точно затова!“. Пламен Димов има златно сърце. Той е учителят на музикантите от „Найтуиш“ и благодарение на това всяка година организира срещи на участниците във фестивала с с прочутата група.
- С какво средата в чужбина помага на музикантите да реализират творческите си проекти?
- Накратко: В чужбина има условия за реализиране на почти всичко, за което човек може да мечтае, разбира се, стига да му се работи и да не го мързи! Тук го има спокойствието на ежедневието, без натрапчивата мисъл и излишен стрес за това как ще се плати токът, дали има бензин в колата и колко точно е пълен/празен хладилникът. Когато човек е принуден да мисли за такива неща, място и време за изкуство няма как да остане. 
- Какво най-много ви липсва от България?
- Приятелите, семейството, природата!


Ния: Чест е да съм част от елегантността и професионализма на певеца Васил Петров

- Ния, как се стигна до участието ви в този съвместен артистичен проект с Васил Петров?
- Това стана най-вече благодарение на късмета - концертът да съвпадне с прибирането ни с Цена в Русе, плюс предизвикателството и сантимента ми към този стил музика. За мен ще е чест да бъда част от елегантността и професионализма на този проект, които са запазена марка на Васил Петров.
- Почитателите ви в родния ви град ще имат ли шанса да ви чуят и на друг концерт?
- За съжаление, този път престоят ми в Русе е твърде кратък. Ще пея само на 31 август в Летния театър и след това ще имам участие на 1 септември във винарски комплекс „Seven Generations“, което е и главната причина аз и сестра ми да се приберем - тогава ще бъде отбелязан юбилеят на баща ни Стефан Бунарджиев с частно парти, съчетано и с други поводи, гости и музиканти от Русе и София.
- Разкажете за последните си творчески проекти.
- Ежедневните ми ангажименти са свързани предимно с рок групата ми „Overheat“ и фирмата ни „Overheat productions“, с които последните три години успешно работим с хотелски вериги на остров Фуертевентура. Сезонно представяме различни трибюти и музикални шоу програми. 
Извън хотелския бизнес работим в партньорство с културните институции и различните общини на острова,  като участваме редовно във фестивали и празнични концерти. Работим и върху авторска музика, която се надявам да бъде представена през идната година. Отделно от групата започнах работа и върху изцяло мои идеи и песни, които най-вероятно ще бъдат онлайн проект с музиканти от различни държави. Надявам се да имам възможността да представя част от тях на Kitee International music and art festival във Финландия догодина по покана на маестро Пламен Димов.
- С кой изпълнител или музикант бихте искали да бъдете на една сцена, да направите съвместен концерт?
- Любовта ми към хард рока и прогресив метъла ме карат веднага да кажа „Dream Theater“ и „Avantasia“, макар това да е на ръба на утопията. А иначе, винаги съм била и съм отворена към участие в различни формации. Всяка нова колаборация с различни артисти ме зарежда, стимулира и ми носи удоволствие.
- Как средата в чужбина помага за реализирането на творческите ви проекти?
- Фуертевентура ми дава спокойствието и сигурността и в ежедневието ми и в работата. Тук получавам подкрепа и съдействие за всяко мое начинание или проект - от местните културни организации, колеги музиканти, медии, телевизии, до почти непознати хора. Човещина, безкористност и респект към идеите и таланта са нещата, които намерих и които ме задържаха тук.
- Какво ви липсва от България?
- Понякога почти нищо, понякога всичко. Кръвта и корените теглят. Семейството ми и шепа специални за мен хора ми липсват най-много.