Доналд Тръмп се закани, че ще затвори правителството, ако това е необходимо, за да построи стена по границата с Мексико. Американският президент говори на митинг в конгресния център във Финикс при първото си посещение в щата Аризона.

В 80-минутната си реч той отново се нахвърли срещу журналистите. Било време да "изобличим лъжите на мошеническите медии". В неговите представи те подбуждат насилие, защото позволявали да се чуе гласът на групите, "всяващи омраза".

"Те не съобщават фактите, те не искат да съобщят, че аз се изказах твърдо против неонацистите, белите супремасисти и Кей Кей Кей (Ку Клукс Клан)", ядоса се държавният глава.

Той започна с Шарлотсвил и обяви, че случилото се е ударило в сърцето Америка и че всички единодушно осъждат "негодниците, които всяха омраза и извършиха насилие", и продължи с медиите.

"Открито призовах да бъде излекувано единството и да има любов" веднага след събитията в Шарлотсвил, но думите ми бяха изтълкувани погрешно.

Президентът бе остро критикуван и от републиканци, и от демократи, защото не назова неонацистите и други групи, всяващи омраза в първата си реакция на протеста в Шарлотсвил на 12 август и защото каза, че вина за насилието носят и двете страни, напомня АП.

В конгресния център не влезе никой от двамата сенатори от Аризона - Джон Маккейн и Джеф Флейк, посочва Ройтерс. Губернаторът републиканец Дъг Дюси посрещна Тръмп на летището, но не присъства на митинга.

Пред сградата се събраха протестиращи срещу президента и скандираха "Срам, срам, срам!", "Не на Тръмп, не на Кей Кей Кей, не на фашистки Съединени щати!". Стигна се до сблъсъци между тях и привържениците му. Полицията разпръсне с димни гранати и газ хората пред сградата, след което обясни, че демонстрантите ги заберяли с камъни и бутилки.