Специализираният наказателен съд е прекратил и върнал за доразследване делото срещу бившия шеф на Фонда за лечение на деца Павел Александров. Делото е било разпределено на състав на спецсъда с председател Николай Димитров, който обаче е видял пропуски в обвинителния акт и е върнал делото на спецпрокуратурата за доразследване, съобщи “Правен свят“. От системата на съда не става ясно какви конкретни пропуски е констатирал съдът.

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинения срещу Александров и още трима души от екипа му на 1 август. Те са обвинени за участие в престъпен сговор за незаконно присвояване и неправомерно разходване на средства от бюджета на фонда, за прехвърляне на задължения на фонда към НЗОК и за длъжностни престъпления.

От прокуратурата съобщиха, че обвинителният акт е от 500 страници, основава се на множество събрани писмени доказателства, свидетелски показания и експертизи. В съобщението на прокуратурата не се посочва обаче точно каква е присвоената според нея сума и с колко е ощетен фондът от предполагаемата “схема“.

Срещу Павел Александров са повдигнати шест обвинения. Пет са обвиненията срещу Катерина Котева, главен експерт във фонда, която според обвинението неправомерно е била определяна от Александров за негов заместник, въпреки че това е в правомощията на здравното министерство.

Татяна Радева, старши експерт “икономист, организатор на труда“, и Станислава Горанова – главен експерт “специалист обработка на данни“ и контрольор на дейността на фонда, са обвинени за участие в престъпното сдружение, като с подписите си са оформяли документи, с които неправомерно са изплащани суми от бюджета на институцията.

Според доказателствата по делото, през септември 2014 г. Павел Александров “лично мотивирал тримата си колеги да участват в престъпното сдружение като подписват и узаконяват неправомерното изразходване на средства от бюджета на фонда“.

Сред обвиненията са, че лекари от различни болници са командировани за сметка на фонда за участие в международни семинари или като придружители на болни деца без това изрично да е предвидено в правилника на фонда. Александров е обвинен и за това, че без обществена поръчка е сключил договор с представителството на турската верига “Аджъбадем“ у нас, което да осъществи транспорта и логистиката в турските клиники на болни деца, което е изрично изискване на турската верига.

Той е обвинен и за неправомерно издаване на формуляри S2, с което са задължавали НЗОК да плаща на болници в чужбина за лечението на деца, изпратени там от фонда.

В крайна сметка не става ясно защо според прокуратурата НЗОК е ощетена, след като е плащано за реално лечение на деца зад граница, без значение, че са били изпратени за лечение по линия на фонда и при положение, че няма дублиране на плащания.