Сал от две ПВЦ тръби и три палета е атракцията на тазгодишната международна регата по Дунав ТИД 2017. Необичайното плавателно средство се е присъединило към флотилията във Видин, а капитанът му не гребе и използва единствено течението. Това не е първият му рейс, салът е подобрен модел на предишни опити на видинчанина. Миналата година голямото зрелище беше „Дарк Трабантула“ - плаващ трабант, за който така и не се разбра дари разчита на двигател или е сложен на платформата на водно колело. Тази година хибридът отново е забелязан край плевенското село Байкал, но до късно вчера не беше ясно дали се е пуснал към Русе.
131 участници в 62-та речна експедиция от немския град Инголщадт до делтата на Дунав пристигнаха вчера в Русе и разпънаха палатки около Конския плаж. Най-многобройна в този етап от прехода е българската група - 70 души. Германците са 32, австрийците - 14, румънците и сърбите - по трима, унгарците - двама, има и един словак. Най-възрастният участник е 78-годишният германец Йозеф Щайнер. Най-младата лодкарка е 18-годишната му сънародничка от Лайпциг Лина. След като се настаниха, всички бяха поканени на вечеря от кмета на Русе Пламен Стоилов.
„Етапът до Русе беше много труден заради поривистия вятър. Ако времето не се успокои, може и да се забавим с тръгването по следващата отсечка към Ряхово“, обясни пред „Утро“ комендантът на флотилията Йонко Кожухаров.
За 58-годишния д-р Огнян Лечев от Русе водният поход е много вълнуващ. Специалистът по болестите на ушите, носа и гърлото е участвал в него над 10 пъти, а още като студент е плавал през целия български участък от Видин до Силистра. Сега гребе само от Русе до Силистра, но емоцията си е същата. 
„Тази регата е една регата на приятелството, на обичта на хората към спорта и към природата. Тук всеки е свободен, макар да има определени изисквания - до 20 ч да се прибере в бивака. Няма задължителен час на тръгване, всеки преценява според силите си как да се движи, гребе спокойно, най-хубавото е наслаждаването на природата“, казва русенецът. 
Днес гостите ще разгледат Русе, а по програма в сряда колоната трябва да продължи към Ряхово. , а оттам следват спирки в Тутракан и Ветрен. Финалът в Силистра е в събота по обед, нататък продължава само групата, която ще гребе до делтата на реката. 
Началото на прехода по маршрута с обща дължина 2020 километра е поставено от чешки ентусиасти през 1955 година, които щом стигат до Будапеща впечатляват унгарците и тамошни гребци се присъединяват към регатата. Първите българи, включили се в ТИД, сядат в лодките през 1964 година.