„Вашингтон пост“ съобщи, че Северна Корея има голям запас от компактни ядрени оръжия, които могат да бъдат монтирани на ракетите на страната, включително и новите им междуконтинентални балистични ракети, които могат да ударят САЩ. Това е друг начин да се каже: играта свърши. Също така: Казах ви го.

Има наистина две оценки в публикацията на „Вашингтон пост“. Едната, от 28 юли, е, че разузнавателната общност - не само военното разузнаване, в противоречие с онова, което вероятно сте чули - "оценява, че Северна Корея е произвела ядрени оръжия за балистични ракети, включително за ракети клас междуконтинентални балистични ракети (МБР)". Другата оценка, публикувана по-рано през юли, посочва, че Северна Корея има 60 ядрени оръжия – повече от оценките, които обикновено се правят в пресата. Съберете ги заедно и става ясно, че възможността за превръщане на Северна Корея в неядрена държава чрез дипломация или със сила е приключила.

Тези преценки са новини от първа страница, но само защото живеем в колективно отричане. И двете разузнавателни оценки са в съответствие с това, което някои севернокорейци твърдят от известно време, поради причини, които очертах в публикация във „Форин полиси“ непосредствено след ядрения опит от септември 2016 г., озаглавена "Ядрената програма на Северна Корея е по-усъвършенствана, отколкото си мислите: Това е сериозен ядрен арсенал, който застрашава региона и, скоро, континенталните Съединени щати."

Авторите рядко могат да избират заглавия и почти никога не ги харесват, но мисля, че редакторите във „Форин полиси“ приемат това като правилно.

Нека да разгледаме доказателствата.

Северна Корея проведе пет ядрени опита. Това наистина е доста. Ако погледнем други държави, които са провели пет ядрени изпитания, нашето основно очакване за Северна Корея трябва да бъде, че разполага с ядрено оръжие, достатъчно малко, за да го монтира на балистична ракета и е на път да тества термоядрено - да, термоядрено - оръжие.

Много хора получиха погрешна представа, след като първият ядрен опит на Северна Корея се провали, а последвалите ядрени изпитания изглеждаха не толкова мощни, колкото би трябвало да бъдат. Имаше обща представа, че севернокорейците сякаш са погълнати от правенето на ядрени оръжия. Това със сигурност беше първото ми впечатление. Но винаги имаше още една възможност, която се появи постепенно у мен. Според пресмятания на дезертьор, Северна Корея се опитва да премине направо към сравнително напреднали ядрени оръжия, които са достатъчно компактни, за да се монтират на балистични ракети и използват относително малки количества плутоний. Това не би трябвало да е изненадващо; Както Ирак, така и Пакистан по подобен начин пропуснаха проектирането и тестването на по-тромаво имплозивно устройство. Разочароващите резултати от първите няколко ядрени опита в Северна Корея не бяха резултат от некомпетентност, а амбиция. Така че, докато светът се смееше на първите няколко ядрени опита на Северна Корея, те се учеха – много.

И тогава идва въпросът за ядрения полигон на Северна Корея. Северна Корея тества ядрените си оръжия в тунели под много големи планини. Когато моят изследователски институт използва топографски данни, събрани от космоса, за да построи 3-D модел на обекта, разбрахме, че планините са толкова високи, че може да крият колко големи са ядрените експлозии. Някои от "разочарованията" може и да не са били разочарования и успехите да са били по-големи, отколкото осъзнахме. Мисля, че най-доброто тълкуване на наличните доказателства е, че Северна Корея прие известен технически риск в началото на своята програма, за да се придвижи по-бързо към ядрени оръжия, доставяни от ракети.

Фактът, че ядрените оръжия на Северна Корея използват по-малко делящи се материали, отколкото очаквахме, помага да се обясни второто решение, че Северна Корея има повече бомби, отколкото обикновено се съобщава. Дезертьорът твърди, че първото ядрено оръжие в Северна Корея съдържа само 4 килограма от ограничените доставки на плутоний от Северна Корея, който тя прави и продължава да прави в реактора си в Йонгбьон (дълго време експертите твърдяха, че реакторът не работи, когато термичните изображения ясно показаха, че работи). Самите севернокорейци твърдят, че при първия опит са използвали само 2 килограма плутоний. Тези твърдения впечатлиха много хора, включително и мен, на първо място като неправдоподобни. Но те бяха неправдоподобни само в смисъл, че такова устройство вероятно ще се провали, когато се изпробва - и първият севернокорейски опит се провали. Проблемът е, че Северна Корея продължава да опитва и по-късните опити са успешни.

Също така трябва сериозно да приемем, че Северна Корея може би е разширила доставките на плутоний чрез интегрирането на някакъв високо обогатен уран във всяка бомба и разработването на всички видове уран. Северна Корея има неизвестен капацитет да произвежда високо обогатен уран. Отдавна сме забелязали, че единственото съоръжение, което Северна Корея е показала на външния свят, изглежда по-малко от новоремонтирания капацитет на Северна Корея за добив и центрофугиране на уран; Ние, естествено, се чудехме къде отива този допълнителен уран.

Докато разузнавателната общност не знае точно къде Северна Корея обогатява уран и колко голямо е съоръжението, ние просто се досещаме колко ядрени оръжия може да има страната. Но 60 ядрени оръжия не звучат абсурдно много.

Работата е, че вече знаем всичко това. Разбира се, не е същото, когато го кажа. Искам да кажа, аз съм просто случаен човек, който живее в Калифорния. Но сега, когато го казва някой с вратовръзка и истинска работа във Вашингтон, това е новина.

Големият въпрос е оттук накъде? Някои от моите колеги все още смятат, че Съединените щати могат да убедят Северна Корея да изостави или поне да замрази своите ядрени и ракетни програми. Аз не съм толкова сигурен. Подозирам, че може да се наложи да се опитаме да намалим напрежението, така че да живеем достатъчно дълго, за да разберем този проблем. Но има само един начин да разберете кой е прав: говорете със севернокорейците.

Другите опции са основно ужасни. Няма надеждна военна възможност. Северна Корея има известен брой ядрени оръжия, може би 60, включително такива, които могат да достигнат Съединените щати; Наистина ли смятате, че американските удари биха могли да унищожат всичките? Че нито едно от тях няма да оцелее, за да се приземи в Сеул, Токио или Ню Йорк? Или че ракетните защити в САЩ ще работят по-добре, отколкото са проектирани, като прихващат не всички ракети, насочени към Съединените щати, а всяка последна от тях? Искате ли да заложите живота си на това?

При добър случай може би ще поразим повечето ракети. Спасяваме повечето градове, като Сеул и Ню Йорк, но губим няколко като Токио. Две от три не е лошо, нали?

Шегувам се - но не наистина. Добре дошли в нашия нов свят. Не казвай, че не съм ви предупредил. 

---------------

Джефри Люис, „Форин полиси“.