Американският президент Доналд Тръмп разговаря с руския президент Владимир Путин. Това беше дългоочакван телефонен разговор между двамата лидери не на последно място заради странната и безкрайна сага за това, как Русия с нейните хакерски атаки се е намесила в американската президентска надпревара и е постигнала избирането на Тръмп.

Официалните прессъобщения на Белия дом и Кремъл за този разговор са доста неясни. Но това, което отсъства в тях, не е по-малко важно от това, което присъства.

Ето за какво са говорили двамата държавници, според официалните изявления:

Сирия

Както се отбелязва в прессъобщението на Белия дом, Тръмп и Путин са се съгласили, че „страданията в Сирия продължават твърде дълго“. Те са обсъдили въпроса за създаването на „зони за сигурност и деескалация“ в тази страна, за да облекчат живота на страдащото мирно население. Белият дом също така е обявил, че ще изпрати свой представител на поредния кръг сирийски мирни преговори, който ще се състои тази седмица в казахската столица Астана. Спонсори на тези преговори са Русия, Иран и Турция. В изявлението на Кремъл се отбелязва, че акцентът в преговорите е бил поставен върху „перспективата за координиране на действията на Русия и САЩ в борбата с международния тероризъм в контекста на сирийската криза“.

Северна Корея

Тази страна, превърнала се в най-острия геополитически проблем за Тръмп през първите 100 дни от неговото президентство, умишлено осъществява своята програма за създаване на ядрено оръжие и провежда изпитателни ракетни тестове, въпреки многобройните и зловещи предупреждения на Тръмп. В руското изявление се подчертава, че Кремъл е призовал към сдържаност и намаляване на напрежението, подчертавайки важността на дипломатическото решение. В прессъобщението на Белия дом Северна Корея също се споменава, но само с едно изречение: „И накрая те поговориха по какъв най-добър начин да разрешат изключително опасната ситуация в Северна Корея“. Основният спасителен пояс на Северна Корея, който и дава достъп до външния свят – Китай, а той поддържа икономически връзки с Русия и през тази година я нарече най-дружелюбният си съюзник.

Юлската среща на четири очи в Хамбург

В американското изявление за нея не се споменава. В руското присъства. Изглежда, че двамата лидери са се договорили да продължат телефонните преговори, но те също така са говорили и за провеждането на лична среща по време на форума на Г-20 в Хамбург /предизвиквайки разочарование у тези, които се надяваха, че първата им среща ще се състои още през май/.

За темите, които не се съобщава:

Украйна

Любопитно е, че в изявленията на Белия дом и Кремъл нищо не се говори за Украйна. Руското нахлуване в Източна Украйна и незаконното присъединяване на Крим, което доведе до въвеждането на американските и европейските санкции, е изключително болезнена тема в отношенията между Изтока и Запада. Фактът, че в комюникето на Белия дом нищо не се говори за Украйна може да означава следното. Вероятно, Тръмп смята Сирия и Северна Корея за по-важни въпроси на двустранните отношения. Или администрацията иска да остави този въпрос на заден план, за да постигне по-голяма сговорчивост от Москва и готовност за сътрудничество.

Всичко свързано с човешките права

Имаше и други важни въпроси, които доста красноречиво отсъстваха от разговорите. Това са руската намеса в изборите, предполагаемите отвличания и убийства на хомосексуални в Чечения, разпръскването на протеста в защита на хомосексуалните в Санкт Петербург, правото на свобода на събрания, а също така репресиите срещу гражданското общество. По тези въпроси администрацията на Тръмп очевидно реши да запази мълчание.

Но не трябва да се тревожим. В защита на западните ценности, които до януари бяха визитната картичка на Вашингтон, застана германската канцлерка Ангела Меркел, която повдигна всички гореспоменати въпроси по време на вчерашната си среща с Владимир Путин в Сочи.