Втори атентат в Испания тази нощ, но полицията успя да неутрализира нападателите.

В Камбрилс, на 100-тина километра от Барселона петима души с автомобил са опитали да се врежат в тълпа с хора, но колата се обърнала.

Когато атентаторите започнали да излизат от него, полицаите ги застреляли. Елиминирани са четирима. Пети е бил ранен и арестуван. Пострадали са 7 души.

Нападателите са носели колани с експлозиви. Според властите те са свързани с хората подготвили и извършили нападението в центъра на Барселона в четвъртък вечер.

Полицията ги свързва и с инцидент от сряда, който не е привлякъл голямо внимание - взрив в малко градче край Барселона, при който е загинал един човек. Той вероятно е правел бомба, като не е ясно дали е щял да я използва сам, или я подготвял за друг.

Припомняме, че преди това в четвъртък вечерта в Барселона бял миниван се вряза в пешеходци близо до централния булевард „Ла Рамбла”, оставяйки десетки убити и ранени. Колата се е движила около 600 метра на зигзаг с 80 км/час. Полицията обяви четвърто ниво на заплаха от терористична атака. А ИДИЛ официално пое отговорността за терористичния акт.

Граждани от 24 страни са сред убитите и ранените, съобщи полицията. Сред тях са от Франция, Германия, Испания, Холандия, Аржентина, Венецуела, Белгия, Австралия, Унгария, Перу, Румъния, Ирландия, Гърция, Куба, Македония, Китай, Италия и Алжир.

По последни данни загиналите са 13 души, а ранените - над 100.

От Министерство на външните работи обявиха, че няма данни за пострадали или загинали българи при атентата.

Двама са задържани, но все още се издирва шофьорът на вана.