Огромна семейна трагедия се разкри вчера в съдебната зала, където 37-годишният Кирил Кирилов бе изправен да отговаря за жестокия побой, който нанесъл на майка си и който едва не я пратил в гроба.
Кирил бил осиновен, когато бил още на два месеца и семейството го гледало с много любов. Когато дошло време за училище, семейството го изпратило с надежди и пожелания за добър успех и примерно поведение, но се случило тъкмо обратното. Кирил се превърнал в разхайтен младеж, който ни най-малко не се интересувал от ученето, въпреки че майка му била учителка и полагала много усилия да го вкара в пътя. Вместо това Кирил започнал да се замесва в проблем след проблем, докато стигне за пръв път до съда. След това навъртял още десет явявания, като вчера беше 12-ото му заставане пред хората с тоги.
Освен че не харесвал ученето и не изкласил дори до средно образование, Кирилов не работел, затова при всяка излизане от затвора го издържало семейството му.
Рецидивистът развил склонност към насилие, сочи и експертизата на съдебните психиатри, според която той страда от личностно разстройство и е експлозивна личност, а освен това злоупотребява с алкохол, без да е пристрастен към него. Водил се е на отчет в Центъра за психично здраве, където е лекуван 19 пъти. В някои случаи доброволно, а в други принудително. 
Животът вкъщи станал ад. Стигало се дотам майка му да наема стая в хотел, за да може да проверява писмените работи на учениците си и да оформя дневниците. Когато станало ясно, че положението върви от зле към по-зле, двамата родители отишли на гурбет в Гърция, за да спечелят пари за собствен дом и да се отделят. Щом видял, че няма да може да разчита на синовни грижи на старини, преди смъртта си бащата прехвърлил своето имущество на майката, а къщата на бабата в село около Русе станала собственост на жената,  която се грижила за нея чрез договор за издръжка и гледане. Всичко това озлобило Кирилов, който се почувствал измамен и ставал все по-свиреп. Въпреки всичко семейният мир се крепял с безкрайни отстъпки от страна на майка му и най-вече с редовни парични вноски. 
До зверството спрямо беззащитната жена се стигнало през януари тази година. След поредното си излизане от затвора през юли Кирилов живял в дом на майка си, но през зимата се разболял и постъпил в болница. Там обаче се оказало, че няма здравна осигуровка и затова потърсил помощ от майка си, вече пенсионирана и отново работеща в Гърция, за да го издържа. В най-големите снегове и виелици жената преодоляла всички затворени пътища и дошла да спаси сина си. Платила 336 лева за здравни вноски и му дала 200 лева джобни, без да подозира, че отваря вратата на ада.
Кирилов избягал от болницата и се прибрал вкъщи, където започнал тормоз. Първо заявил, че трябва да отиде да пребие семейна позната в друг град, която някога го била обидила. Пътищата обаче били затворени заради зимните виелици и неблагодарникът започнал да се кара с майка си. Повдигнал въпроса за имотите и започнал да крещи, че трябва да му даде всичките си пари за компенсация, че е платила на държавата, която нищо не е правила за него. Жената отказала и разправията започнала все повече да се нажежава. Според прокуратурата конкретният повод за нападението бил, че Кирилов помислил номера на банковата сметка на майка си за сумата на спестяванията й в банката и впечатлен от огромните пари, започнал да я бие безмилостно, за да ги докопа. Жената припадала, но биячът я хвърлял в банята, където я свестявал със студена вода и инквизициите продължавали. Укротил се едва когато майка му склонила да идат в банката, след като усетила, че има вътрешни кръвоизливи и усещала нетърпима болка.
В банката смазаната от бой жена започнала да прави отчаяни знаци с очи на охранителя, че не е там по своя воля, но точно когато гардът решил да реагира, дошъл нейният ред на гишето за обслужване на клиенти. Тя поискала да изтегли всичките си 4040.31 лева, но силите й стигнали дотук и припаднала. Тогава се намесил охранителят, който наредил на касиерката да спре операцията и повикал линейка. В това време Кирилов поискал тегленето на пари да се довърши, но останал с празни ръце. Всъщност не съвсем - имал дадените му от майка му 200 лева джобни и отишъл да се почерпи.
От механата говорил по телефона с инспекторка от Първо РУ, която е трябвало да го наблюдава след излизането му на свобода, признал за стореното и дори й казал, че съжалява, че не убил майка си. След дълго лечение тя успяла да се изправи на крака, но загубила единия си бъбрек, а ужасът от преживяното останал вечен нейн спътник. 
Въпреки че имаше свидетел, пред когото Кирилов е признал за престъплението си, през цялото време вчера той пледираше, че е невинен. Дори не се посвени да нападне жертвата си, че цял живот го е тормозила физически и психически и да я обвини, че лъже в съда, защото той никога не я е удрял. 
Адвокатът му също пледира невиновен с мотива, че доказателствата били косвени и цялото обвинение се опирало само на показанията на пребитата жена. Тя пък ги била дала, защото със сина си са в лоши отношения. 
На друго мнение беше прокуратурата, която поиска за Кирилов 12 години затвор и глоба от 8000 лева.
В крайна сметка съдът прояви благосклонност и му даде едва 6 години, но присъдата може да се протестира от обвинението и обжалва от защитата пред Апелативния съд във Велико Търново.