По-голямата част от шофьорите в Европа са наясно, че въпреки по-високата си цена, новите гуми имат предимство по отношение най-вече на безопасността, която осигуряват. Има ли значение обаче дали ще си купим от т.нар. премиум марки или пък ще заложим на евтините китайски гуми? Въпросът е много дискусионен, а сега ви предлагаме една от гледните точки. Става дума за проучване, направено от Nokian Tyres, което показва, че 70% от шофьорите в България смятат премиум гумите за по-безопасни, като на същото мнение са техните колеги от Румъния – 87%, Италия – 61%, 59% за Франция и Германия, 58% в Полша и 54% в Чешката република.

Според голяма част от специалистите в областта на гумите, протекторът на евтините гуми може да изглежда аналогичен на този на премиум продуктите, но това не се отнася за качествата му, тъй като отделните компоненти от структурата на гумата не са съобразени една спрямо друга. В началния етап на производство на модел гума се създават няколко прототипа, които служат за начална точка в производството на останалите компоненти на гумата като например нейното тяло и съотношението на каучук в него.

„Разликата между висококачествените гуми и евтините такива най-лесно се забелязва при по-тежки условия като например спиране върху мокра повърхност, условия за аквапланинг или екстремно шофиране и високи скорости. Премиум гумата е като предпазния колан: през по-голяма част от времето реално нямаш нужда от него, но при екстремни ситуации може да ти спаси живота, както и този на другите около теб,“ обяснява ситуацията Мати Мори, мениджър „Техническо обслужване на клиенти“ в Nokian Tyres.

Също така, премиум производителите подлагат своите гуми на изключителни изпитания. По време на създаването на даден модел, висококачествените гуми преминават през повече от 300 различни теста. Като цяло гумите имат ключова роля в безопасността на движението, хубавото е, че според проучването, повече от 2/3 от шофьорите у нас осъзнават важността на гумите за безопасността на движение.

Така че каквито и гуми да изберете, е добре да са нови и колкото е възможно от по-доказана марка. Важно е всеки от нас да разбере, че гумите предават силите между превозното средство и пътната настилка, нужни за завиване, спиране и ускорение. Ето защо те са най-активната система за безопасност във всеки автомобил. Четири зони с площ колкото човешка длан свързват автомобила с пътната настилка и ни позволяват да управляваме превозното средство. Не ги подценявайте.