Рязката промяна на времето и температурните амплитуди са една от причините за увеличения броя на пациентите с главоболие или мозъчно-съдови инциденти. Изключително опасна е рязката смяна на температурата при излизане в горещините от охладени помещения и обратното. Към подобни резки преходи особено чувствителни са не само хронично болните, но и децата под 4 години и възрастните, предупреди д-р Искра Александрова от УМБАЛ „Медика Русе. 
Най-честите признаци на прегряване и обезводняване са главоболие, замайване, умора, гадене и болезнени мускулни спазми. При появата на първите симптоми на прегряване е препоръчително да се потърси незабавно лекарска помощ, за да може да се реагира адекватно и навреме, коментира още д-р Александрова. 
Няма точни фактори, които да влияят върху развитието на съдовите заболявания като инсулти и инфаркти, но има рискови фактори, които все пак може да се сведат на минимум. Сред тях са спирането на цигарите, стриктният контрол на диабета и високото артериално налягане и стремеж към поддържане на нормално тегло. 
Добре е хората да извършват повече движение и по възможност да тренират. Не на последно място е здравословното хранене. Според специалистите консумацията на сурови ядки и риба съдържащи омега 3 мастни киселини има протективен ефект за съдовете, както и присъствието на плодове и зеленчуци в менютата.