„Паралелни светове“ е темата на десетото издание на литературния фестивал „Русе 2017“, който се организира от международно дружество „Елиас Канети“ и едноименното русенско издателство. Фестът тази есен започва на 7 октомври и продължава седмица. Един от акцентите ще бъде специална „Юбилейна книга“, която съдържа работи на повече от 60 автори от всичките 10 издания на фестивала. Писатели, художници, режисьори, музиканти и кулинари от Австрия, България, Германия, Испания, Полша, Чехия, Швейцария и Унгария ще четат стихове и проза, ще покажат картини, снимки и инсталации, филми, ще разговарят, ще свирят, ще импровизират и дегустират заедно с публиката в Русе и в Търново. 
Верен на своята мисия да разширява познанията за Елиас Канети, фестът ще срещне русенци с Барбара Трабер, секретарка на Канети в Лондон, както и с изследователя Свен Ханушек и преводача Венцеслав Константинов. Литературният маратон започва в 11 ч на 7 октомври на площад „Свобода“ с концерт на Мечоците - Константин Кучев и Александър Евтимов-Шаманчето. Следобед в Дом Канети ще се открие изложба на сценични плакати, а проф.Пенка Ангелова ще представи авангардния автор на експериментално изкуство Расим. Вечерта пак там ще гостува поетесата Аксиния Михайлова, носител на френската награда „Гийом Аполинер“, а след това ще последва концерт на литовската певица Тамсауле и на Мирян Колев. 
Полска детска илюстрация, поезия на Тадеуш Ружевич, Здравко Кисьов, Роман Кисьов, Манфред Хобот, Иглика Пеева и проза на Румяна Захариева, Семир Инсайи, Левенте Чендер и Бианка Белова ще привлекат вниманието в останалите фестивални дни. На 11 и 12 октомври ще бъдат прожектирани документални филми за Габриел Гарсия Маркес и Окставио Пас, а на 14 октомври кулинарна вечер ще представи аромати и вкусове от Индия и Балканите.