Красен Кралев захапа като питбул Силвио Данаилов за двата милиона лева, които, според спортното министерство са изчезнали в нечии сметки. Политикът обеща да гони мениджъра на Веселин Топалов до дупка с прокурор. Преди това пък Данаилов даде Кралев на съдебните власти.

"Това е най-значимият случай на злоупотреба с публични средства в областта на спорта. Компромиси могат да се правят, когато има сбъркана фактура, когато има сбъркана отчетност. Във всички федерации допускат грешки. Първо, никога в такъв голям размер, второ, тук говорим за целенасочено планирана операция за източването на тези пари", каза Кралев пред БНТ,

"Няма как да регистираш офшорна компания със същото име в Словения, да дадеш данните на компанията и сметката. Да искаш от тях да ти плащат там и да не е планирана операция и да е случайност. И президентът на федерацията тогава Силвио Данаилов, и изпълнителният директор Николай Велчев прекрасно са знаели какво се случва.

Ние сме категорични, че тази сума не е стигнала до Европейския шахматен съюз, както е видно от техните становища писма и документи, с които разполагаме. Видно е, че средствата са отишли на друго място. Няма спор по тази тема“.

Красен Кралев заяви, че Министерството ще подкрепи рестарт на шахмата в България, ако достатъчно клубове бъдат представени на евентуално учредително събрание.

От БНТ съобщават, че е направен опит да се свържат с президента на федерацията в периода 2011 – 2014 година – Силвио Данаилов, но той не е отговарял на своя телефон.

В същото време министър Кралев обясни какви са следващите ходове на спортното ведомство. „Тези пари ще бъдат търсени от юридическото лице Българска шахматна федерация. Федерацията, която е била до момента, ръководството, което е било до момента. Съветвам хората, понеже знам, че ще има общо събрание, да не освобождават Силвио Данаилов и изпълнителният директор от отговорност.

Защото този път ще бъде извървян до края. Всички документи, които сме събрали, ще бъдат предадени в прокуратурата, за да може те да се произнесат от гледна точка на това кой носи отговорност и как ще си я понесе“, допълни Красен Кралев.