За четирите блока с най-проблемни конструкции в Русе, които са одобрени по националната програма за саниране, общината води интензивна комуникация с регионалното министерство, като се очаква писмо с нови условия за финансиране на сградите. Това са всеизвестният блок „Русия“, познат още като Блока на ужасите, както и потъващите „Баба Тонка“, „Карлово“ и „Калофер“.
Не мога да посоча какви ще са новите условия, но ако те са добри, ще обявим обществени поръчки и ще изпълним проектите за укрепване. Работим, но все още нямаме информация, каза за „Утро“ шефът на общинската дирекция „Европейско развитие“ Никола Кибритев. При добро стечение на обстоятелствата и потвърждение на министерството за блоковете с конструктивни проблеми ще изпълним  100% одобрените блокове, а за община Русе това са 31 жилищни сгради с осигурено финансиране по програмата, посочи още той.
Както „Утро“ писа, с писмо на регионалния министър Николай Нанков до кметовете през юли приемът на документи по програмата беше преустановен. 
Що се отнася до очакванията на обитателите на жилищните сгради, които се обновяват безплатно и придобиват изцяло нов облик, Кибритев отбеляза, че са много високи и това е нормално. Той обаче обясни, че блоковете са изключително неудобни за работа, защото панелните сгради са претърпели много промени през годините. Фасадата не е равна, навсякъде панелите са се наклонили един спрямо друг. Фасадата е много нагъната и като започне да се полага топлоизолацията, тя не е гъвкава, полага се трудно и няма как да се изравни.
Хората си мислят, че изолацията е положена накриво, но това не е така, увери той. 
Кибритев подчерта също, че преустройствата, които живеещите са правили по време на експлоатацията на сграда, като поставяне на сенници, остъклявания, няма как да останат в новия проект. 
От определени граждани има отпор, но всички нерегламентирани елементи се отстраняват по програмата, като това е задължително и не подлежи на дебат. Като представител на общината апелирам за толерантност и за спазване на правилата, защото ако всеки тръгне да прави каквото си иска по новата фасада и на всеки се удовлетворяват желанията за нерегламентирани обекти и съоръжения, това е в нарушение на закона. Нека бъдем разумни, никъде в Европа при обновяване на сграда няма странни елементи, които не са в проекта. На тяхно място по проект идва новата красива фасада, каза Кибритев.