5000 лева глоба окончателно ще плати „Полибитум“ ЕООД за незаконен строеж, след като Административният съд потвърди решение на Районния. Както „Утро“ писа, глобата беше намалена от районните магистрати от 7000 на 5000 лева. 
Санкцията е наложена на дружеството от Дирекцията за строителен контрол, след като на 28 ноември миналата година техни служители направили проверка в предприятието. Там те видели строеж на инсталация за производство на битумна емулсия с три резервоара, като към тях бил добавен и склад. За всичко това обаче нямало нито едно разрешително, както и каквито и да било други документи. 
Представител на „Полибитум“ подписал съставения акт без възражения. По-късно от дружеството се опитали да го оспорят, като внесли писмени възражения, за да оправдаят правото си на строеж, но въпреки това на 8 февруари тази година било издадено наказателното постановление със санкция от 7000 лева. 
Тя била оспорена в Районния съд, но той сметнал, че наказанието е напълно основателно. Намалил го обаче с 2000 лева, защото приел за смекчаващо отговорността обстоятелство доброволното изпълнение на заповед на ДНСК за събаряне на друг незаконен строеж. 
Решението на районните съдии е обжалвано в Административния съд, но там преценили, че колегите им са си свършили работата напълно професионално и няма какво да коригират в нея. Това решение вече е окончателно и не може да бъде обжалвано.