Служители на религиозния съд на Пурбалинга в индонезийската провинция Централна Ява съобщиха, че са получили цели 90 молби за развод в своята канцелария през изминалия месец юли. Това увеличение е доста значително, като се има предвид, че получените молби през юни били едва 13.

Може би ще се запитате какво ли е накарало толкова много жени да прибегнат към развод? Оказва се, че причината е тяхното недоволство от манията на мъжете им да участват в състезания по надбягване с гълъби. Тези състезания са особено популярни в Индонезия, като участниците са главно мотивирани от паричната награда, която печели победителят.

Според адвокат на местния съд жените са наистина раздразнени, че съпрузите им пренебрегват семейството и работата си и вместо това предпочитат да прекарат целия си ден по състезания с гълъби. „В молбата си за развод една от жените беше написала, че мъжът ѝ не искал да дели наградите си от състезанията с нея, но постоянно я молел за пари за цигари.“, каза той.

И така голяма степен от разводите са поради икономически причини: „В Пурбалинга има много работещи жени, докато повечето мъже са безработни. За тях е за предпочитане да се състезават с гълъби, отколкото да си намерят хубава и стабилна работа.“, съобщи Джакарта пост.

Състезателите с гълъби могат да изхарчат до 5000 рупии ($78/£ 57) за храна и грижи за птиците си преди състезание, издадоха някои от местните граждани. „Тези пари могат да се вложат в семейството и неговото изхранване, но очевидно на мъжете не им пука.“, каза една от жените, надяваща се на развод.

През последното десетилетие състезанието с гълъби се е променило драстично.

„Спортът не е това, което беше. Напълно е загубил блясъка си през годините. Вече не става дума за удоволствието от самото състезание, става дума за евентуалната парична награда. Не съм виждал истински любител от години.“, изтъкна бивш участник във въпросните състезания с гълъби.