Ако сте от хората, който обичат личното си пространство, тази статия е точно за Вас. Ще обърнем вниманието Ви върху част от дома, която често остава в сянката на самата сграда, а играе ключова роля за цялостната визия на имота. Често при избора на недвижима собственост, първото което забелязваме e оградата и не трябва да я пренебрегваме като важен елемент от екстериора.

ВАЖНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПОСТАВЯНЕ. Има различни видове огради и много начини за изработването им. Едни са високи и недостъпни зидани дувари, други са от навяващо романтични чувства ковано желязо, трети са във възрожденски стил, четвърти са дървени и т.н. Както и да си представяте Вашата бъдеща ограда, първото и най-важно нещо преди да я издигнете, е да проверите каква е допустимата височина за нея, да вземете съгласие от съседите си и разрешение от съответните институции. Задължително ще Ви бъде необходима скица на имота, по която да се уточнят границите и на базата на която ще Ви бъде издадена виза за проектиране. След това ще Ви бъде издадено разрешение за строеж и чак след това ще можете да издигнете така мечтаната ограда.

РАЗНООБРАЗИЕ ОТ ФОРМИ И МАТЕРИАЛ. Видът на оградата трябва да се съобрази с пейзажа и архитектурния облик на региона. За имоти в Русе и региона може да се каже, че се предпочитат високи огради, предимно каменни.

 Не по-малко важно е да я приобщите и към стила на Вашата къща. Оградата трябва да бъде в унисон и с размерите на двора.

Най-бързо и лесно се изгражда ограда от бетон, бетонови блокчета или тухли. Често решение е да се издигнат плътни колони през определено разстояние, а между тях да се постави ажурна метална решетка. Такава решетка е много подходяща за лицето на сградата, за да могат преминаващите по улицата минувачи да се насладят на красивата Ви градина.

Ако харесвате каменна ограда на суха зидария, трябва да знаете, че не трябва да я изграждате върху насипни терени. Почвата под нея задължително трябва да бъде стабилна, без застой на влага. За изграждането можете да изберете както едри дялани камъни, така и по-дребни красиви парчета. Между редовете и във фугите се насипва пръст, която служи за спойка. Най-долният ред камъни се издава навън от двете страни на оградата за по-голяма стабилност.

Една по-нестандартна идея за ограда е живият плет. Повечето от растенията, използвани за него са дълголетници и при правилни грижи ще се превърнат в красива и сигурна защита от нежелани погледи. Такава ограда е и превъзходна бариера за вятъра, шума и вредните газове и поглъща почти 70 % от уличния прах. При избора на подходящи растения, трябва да се ръководим от височината, която искаме да постигнем. За ограда под един метър можем да се спрем, например, на касис, чимшир, дафиново дърво. За по-високи огради се използват глог, туя, орлови нокти и др.

Каквато и ограда да изберете, имайте предвид, че поставянето на граници към околния свят не трябва да ни отделя изцяло от него, правейки ни по-изолирани от хората, а да служи за уют и спокойствие.