По света – както срещу правителства, така и срещу компании – има все повече кибератаки, но освен до загуби на данни и щети за милиони долари, те водят и до създаването на нови работни места. Високите технологии вече са неизменна част от много индустрии – от автомобилната до лекарствената, разказва "Ройтерс". С тяхното разпространение се създава възможността за пробиви в сигурността, и съответно – нуждата от защита.

Докато допреди десетина години експерти по киберсигурност можеха да си намерят работа само в специализирани фирми, технологични гиганти и правителствени агенции, сега работни места за тях се появяват навсякъде.

Това най-ясно се вижда на форуми като ежегодните хакерски конференции Black Hat и Defcon. Тази година те се проведоха в края на юли в Лас Вегас и на тях редом с дългогодишните хакери-любители се забелязваха и работодатели от най-различни сфери, търсещи експерти по сигурността.

За хакерите, които не искат да се прекфалифицират, също има работа. Много компании вече предлагат надници за "лов на бъгове", при който хакери откриват слабости и пробиви в сигурността и предупреждават собствениците.

Една фирма, която организира такива програми, от 2014 досега е заплатила 18.8 милиона долара за оправянето на 50 хиляди бъга. Миналата година един от хакерите, работещи там, станал първият, получил повече от 500 хиляди долара през платформата – в пъти повече от възнаграждението му от предишната му работа като експерт по сигурността.

"Ние, маниаците на тема киберсигурност, прекарахме по-голямата част от кариерите си в опити да направим света едно по-добро място, като намирахме бъгове, които компаниите понякоха поправяха, понякога – не", казва изпълнителният директор на фирма за киберсигурност в медицината.

"Ако можем да предоставим нашия опит на клиенти, медии, регулатори, НПО–та и на финансовия сектор – инвеститорите и анализаторите, ще започнем да помагаме на компаниите да разберат средата, в която работят".