Жълт код за обилни валежи и гръмотевици е в сила за 5 области от страната на 28 юли.Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.
 
Областите, за които важи предупреждението, са: СилистраДобричШуменВарна и Бургас. Там се очакват краткотрайни интензивни валежи с количества около 20 л/кв. м.
 
В областите Добрич и Варна се очаква и силен вятър. Той ще се усили от запад-северозапад – 12 м/сек. (6 бала по Бофорт). Поривите му ще са 15-20 м/сек. (7-8 бала по Бофорт).

При това предупреждение от НИМХ съветват хората да бъдат внимателни, да следят актуалните прогнози за времето, тъй като могат да се очакват малки проблеми при дейности на открито.
 
В планините от запад на изток облачността ще намалява до предимно слънчево. Превалявания ще има в Източна България. Ще духа умерен и силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 18°, на 2000 метра – около 12°.

По Черноморието облачността ще е значителна, с валежи от дъжд. Ще духа умерен, временно силен северозападен вятър. Температурите ще се понижат и максималните ще са между 23° и 25°. Температурата на морската вода е 24-26°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.