Милиардерите Илон Мъск и Марк Зукърбърг влязоха в задочен спор през социалните мрежи заради изкуствения интелект. Развитието на изкуствения интелект е водеща и гореща тема в света на технологиите. Разбира се и тук има разделение на мненията в каква посока да се върви и какво да се прави.

От едната страна са скептиците, сред които водеща роля има Илон Мъск. Той постоянно предупреждава, че изкуственият интелект може да погуби човечеството, ако не се внимава при разработката на тази технология.

Марк Зукърбърг е на противоположно мнение. Според него изкуственият интелект ще доведе до много ползи за човечеството и е опасно да се създава негативно настроение към технологията сред хората.

В неделя Зукърбърг направи видео чат с потребители на Facebook докато печеше пържоли на барбекюто в двора си. През това време отговаряше на различни въпроси. Един от тях беше какво е неговото мнение за изкуствения интелект след като хора като Мъск определят технологията като един от най-големите рискове за бъдещето на човечеството.

"Имам доста категорично мнение по темата. Аз съм оптимист по природа. Мисля, че можеш да създадеш неща, които да подобрят света. За изкуствения интелект съм много оптимистично настроен и мисля, че хората, които се противят, се опитват да измислят подобни апокалиптични сценарии... Не го разбирам. Много негативно е и дори си мисля, че в някаква степен е и много безотговорно", коментира основателят на Facebook.

"Когато чувам хора да говорят, че изкуственият интелект ще нарани хората, си мисля: Да, технологията винаги може да бъде използвана за добро и за лошо и трябва да си внимателен как я създаваш, за какво и как ще се използва. Но хората, които искат да забавим развитието на изкуствения интелект, са ми много съмнителни. Не мога да осмисля защо искат това. Ако си против изкуствения интелект, тогава си против по-сигурните автомобили, които няма да катастрофират и си против възможността да се правят по-точни диагнози на болни хора", допълва Зукърбърг.

Във вторник коментарите на Зукърбърг достигнаха и до Мъск. Той отговори в типичния си лаконичен стил в Twitter: "Говорил съм с Марк по този въпрос. Разбиранията му по темата са ограничени", заяви Мъск. В последствие добави, че в момента подготвя филм по темата, който ще даде повече аргументи.

Ще са необходими още доста години преди изкуствения интелект да може да се сравнява с човешкия по способности. За да може той да се развие в правилната посока обаче подобни диспути трябва да се решават бързо и с единодушие. В противен случай разделението ще доведе не само до забавяне на развитието на изкуствения интелект, но и ще подкопае доверието на хората към подобни технологии, което е ключово, за да бъдат приети и използвани от обществото.