Гърция е окупирала незаконно и неправомерно 18 егейски острова, обяви лидерът на националистите в Турция Девлет Бахчели, настоявайки за незабавното изтегляне на гръцката страна от там, пише в. "Сьозджу".

Изявлението бе направено вчера пред парламентарната група на Партията на националистическото действие (ПНД) на Бахчели по повод посещения на гръцкия президент Прокопис Павлопулос на три острова, чийто статут Турция оспорва - Буламач (Фармакониси), Ешек (Агатониси) и Коюн (Инусес).

Бахчели напомни, че датата 18 юни, когато са били организирани визитите на Павлопулос на островите, съвпада приблизително с годишнината от подписването на Лозанския мирен договор на 24 юли 1923 г. след война между Гърция и Турция.

"Лозанският договор означава Република Турция. Това, че в момент, съвпадащ с годишнината от Лозана, на 18 юни гръцкият президент организира посещения на островите Буламач и Ешек край (турския окръг) Айдън и на остров Коюн край Измир, е явна провокация. Нещо повече, тези острови, както и още 15 острова в Егейско море са неправомерно и незаконно окупирани от Гърция", каза Бахчели пред съпартийците си в парламента.

Националистическият лидер заяви, че очаква да бъде даден отговор на тази "демонстрация на сила от ръководството на гръцката държава" и "в никакъв случай да не се толерира завземането на Егейско море".

"Онези, които днес дойдат на о. Буламач, при първа възможност утре ще стигнат до Айдън, онези, които днес стигнат до о. Коюн, при първа възможност ще потърсят начин да хвърлят котва на Измир", заяви Девлет Бахчели.

Националистическият лидер осъди поведението на Гърция, което, по думите му, противоречи на междусъседските отношения и изрази очакване гърците "незабавно да се изтеглят от окупираните острови".

"Нека не изпитват търпението ни и не тълкуват погрешно нашата зрялост и самообладание. Ако още има някой, който иска да бъде хвърлен в морето, ще го хвърлим с радост, ако има някой, който иска да бъде прогонен, ще го преследваме до там, докъдето избяга", предупреди лидерът на ПНД.

С този коментар Бахчели очевидно напомня за Гръцко-турската война (1919-1922 г.) и освобождаването на Измир, когато хиляди войници и стотици хиляди гърци се хвърлят в морето от Измирското пристанище при приближаването на турските войски.

"Ще хвърлим в морето онези, които искат да бъдат хвърлени", пише в заглавие на публикация по темата тази сутрин и в. "Ортадогу", цитирайки острата реакция на националистическия лидер към Гърция.

Турция оспорва гръцкия суверенитет върху 18 острова в Егейско море, разположени в непосредствена близост до турското крайбрежие. Според турската страна тези острови не са били предадени на Гърция или Италия по силата на Лозанския договор от 1923 г. и принадлежат на Турция.