Иск на колекторската фирма „Факторинг България“ срещу Г.К. от Русе беше отхвърлен от Районния съд. Фирмата се занимава със събиране на проблемни кредити, а русенецът попаднал при нея, тъй като взел 7000 лева заем през 2011 година от банка, но спрял да го плаща. А щастливата развръзка за него се оказа несериозно изпълнение на задълженията на нотариална кантора.
В договора за кредит на Г.К. и в общите условия на банката било записано, че при забавено плащане от 90 дни заемът става предсрочно изискуем. И това се случило, когато след известен период на плащане русенецът започнал да прескача вноски. От банката през 2015 г. си извадили заповед за изпълнение, според която Г.К. трябва да им върне 5622,73 лв. главница, редовна лихва 603,73, лихви за забава и 120 лева заемни такси. 
След като не си получила парите, на 20 ноември 2015 г. банката продала договора за заем на „Факторинг България“. Те пък завели иск, в който пожелали съдът да признае, че Г.К. трябва да им плати 5622,73 лв. главница и 2078,64 лв. лихва. 
Длъжникът възразил, че не е уведомен по надлежния ред за прехвърлянето на кредита му на колекторската фирма, нито че той е станал предсрочно изискуем. 
След като разгледал документите, съдът решил, че Г.К. е уведомен съвсем законно, че вече е длъжник не на трезора, а на „Факторинг България“, но се съгласил, че това не е така по отношение на предварителната изискуемост на кредита. Според магистратите банката е приела автоматично по силата на договора и общите условия, че Г.К. трябва да плаща всичко предсрочно, а не са го уведомили специално. 
Те представили нотариална покана от 2015 г. до длъжника и точно тук съдът намерил фаталното нарушение. Според магистратите законът повелява в такива случаи, ако длъжникът не бъде намерен на адреса си, мястото да се посети още няколко пъти или човекът да се издири къде точно живее, за да бъде намерен лично. Едва след това известието може да се залепи на вратата му. От нотариалната кантора обаче още при първото посещение не намерили Г.К. в дома му и залепили документа на вратата. 
С този мотив съдът отхвърлил иска на „Факторинг България“.