Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че приятелите не трябва да се мамят взаимно, посочвайки скорошните изказвания направени от американски генерал относно промяната на името на партията на сирийските кюрди PYD и на нейното въоръжено крило YPG на „Сирийски демократически сили“, предаде Anadolu Agency.
По-рано началникът на специалните сили на САЩ ген. Реймънд Томас заяви, че преименуването в „Сирийски демократически сили“ е направено, за да се даде на PYD глас в преговори за Сирия и за да се успокои Турция.
„Знаем добре кой кой е! Двете са едно и също. Това, което има значение, не е промяната на табелката с името, а съдържанието“, заяви Ердоган. Той посочи, че Търция няма да „се върже“ на промяната на наименованието. „Приятелите не се мамят един-друг“, заяви Ердоган, ясно имайки предвид САЩ.
САЩ смятат „Сирийските демократически сили“ , съставени от кюрдски и арабски части, за надежден партньор в борбата срещу „Ислямска държава“, докато Турция ги смята за сирийско разклонение на ПКК, действаща на нейна територия.