Пенсионерската немотия, неосведоменост и наивност взеха поредната си жертва. Този път стръвта но кукичката е обещание за удвояване на спестяванията по програма на Европейския съюз. Схемата действа в страната от около месец, но досега не беше прилагана в Русе.
В четвъртък в 8 часа 80-годишна русенка кретала по ул.“Коледница“, когато до нея се приближил мъж на възраст около 30 години и се представил с името Димитър. Обяснил, че работи в пенсионното и отпуска помощи по програми на Европейския съюз.
„Мога да ти удвоя всички спестявания“, казал Димитър и започнал да засипва старицата с обяснения за безбройните предимства, които давали европейските програми. От дума на дума жената се подлъгала и поканила мъжа в дома си. Тогава той отвърнал, че трябва да извика двама свои колеги, за да опишат спестените й банкноти, пък и за да има свидетели, та да не стане някоя измама.
Жената съвсем повярвала, че е ударила джакпота дори без да пуска фиш и чистосърдечно си признала, че държи всичките си пари в жилището на дъщеря си в жк „Дружба 3“. Мнимият чиновник от НОИ се обадил на колегите си, съобщил им адреса, а той и старицата се придвижили с такси до апартамента на щерката, която в този момент била на работа. Там жената извадила откъснатите от сиромашкия си залък 5470 лева и ги дала на непознатите, за да опишат банкнотите на кухненската маса. После парите й били върнати и тя ги прибрала на мястото им в секцията в хола.
Точно в този момент единият социален служител излязъл до тоалетната, а другите двама поздравявали бабата, че е забогатяла от раз, при това без никакъв риск и усилия. След минути четиримата излезли от жилището, но като стигнали до вратата на входа Димитър се сетил, че може да й помогне още.
„Ако имаш здравна книжка, върху удвоената сума се полага солиден бонус“, казал благодетелят.
И бабката се върнала за здравната книжка, която стояла до парите й в секцията. Като не открила парите на мястото им, вече разбрала, че са я ограбили жестоко и се обадила на дъщеря си, а през това време тримата измамници изчезнали безследно. Полицията ги издирва по даденото описание.