Завърналите се в Русе телефонни измамници, за които има силни съмнения, че през последните месеци са обирали гръцки пенсионери с телефонни обаждания от Свиленград с гръцки СИМ-карти, направиха удар за 22 000 лева благодарание на удивителната наивност на жертвите.
В петък на домашния телефон на 68-годишна русенка позвънил непознат мъж, който се представил за полицай и започнал да разиграва баналния до втръсване, но явно все още работещ сценарий, че името на жената е в списъка на бандити, които ще се обадят и ще я изнудват за пари, за да не я пребият. Задачата на жената била да даде каквата сума й поискат, за да може полицията да хване престъпниците с парите и те да идат в затвора. А парите, както винаги се лъже в такива случаи, щели да й бъдат върнати веднага.
Малко след края на разговора позвънил друг непознат, който започнал да сипе зловещи закани за убийство, ако не получи пари. После поискал 8000 лева и наредил къде да бъдат оставени - до контейнерите за смет зад блок "Яворов" на улица "Шести септември".
Парите били изтеглени от банка и сложени на указаното място. Престъпниците обаче усетили, че са попаднали на златна мина и решили още веднъж да си пробват шанса. "Полицаят" пак позвънил и предупредил, че и втора група била набелязала пенсионерката за изнудване, защото разбрали, че семейството има пари. Препоръките били същите - давай каквото ти искат, пък ние ще ти върнем всичко, когато ги арестуваме. Така повярвалата на телефонните фантасмагории жена отишла в друг банков клан и изтеглила още 8000 лева, а отделно под диктовката на измамниците поръчала на мъжа си да хвърли от терасата още 6000.
След като всичко било направено, съпрузите започнали да броят минутите кога ще им върнат парите. И след като не ги дочакали, безкрайно късно потърсили помощ от истинската полиция.