Шофьори със стаж 1-2 години са направили най-много катастрофи през последните пет години. През периода 2012-2016 година неопитните водачи са предизвикали 128 пътни инцидента с 10 загинали. С увеличаване на стажа зад волана се наблюдава спад на сблъсъците и съответно на ранените и жертвите на пътя. Пикът на катастрофите е през 2015 година, когато са станали 422 инцидента с пострадали - 28 убити и 512 ранени. Най-малко са произшествията през 2012 година - 1140 с 13 загинали и 437 ранени. През 2016 година катастрофите отбелязват внушителен и притеснителен скок с 60 процента и вече са 1828.  
Тревожният анализ направи вчера пред Областната комисия по безопасност на движението ръководителят на катедра „Транспорт“ в Русенския университет доц. Асен Асенов.
През петгодишния период извън населените места са станали 1300 пътни произшествия с 86 убити, а в градовете и селата в региона са регистрирани 583 удара между автомобили с 39 жертви. 
Най-много катастрофи - 1426 със 77 загинали и 1809 ранени, са станали през деня срещу 403 нощем с 43 жертви и 483 ранени. 
В сумрачно време са регистрирани 54 инцидента с 5 загинали и 71 ранени. 
Блъснати са 150 велосипедисти, като шест за загинали, 144 са ранени. Ударени са и 472 пешеходци, като 17 са намерили смъртта си на уличните платна, а останалите са откарани в болницата с наранявания.
Причините за катастрофите са висока скорост и отнемане на предимство, като най-опасното време е от 16 до 20 часа, когато хората се връщат от работа. Тогава на улиците са станали 1324 удара между леки коли със 114 загинали и 1742 ранени, а на кръстовища са регистрирани 484 удара с 8 загинали и 540 ранени.
Според катастрофите по брой население Русе се нарежда на 4-5 място в страната, а първенец е Силистра, уточни доц.Асенов. 
На база изпратените от КАТ данни транспортният факултет на университета предлага обучение на водачите да управляват автомобили с висока скорост на автомагистрала и да реагират при критични ситуации.
Другите основни препоръки са поставяне на камери на участъците с концентрация на катастрофи и създаване на алтернативни улици и пътища в и извън населените места за разделяне на автомобилния поток и намаляване на интензивността на движение. Предлага се и изграждане на паркинги и освобождаване на тротоарите от паркирали автомобили в населените места.
Координаторът за Русе на борещата се за по-голяма безопасност на пътя фондация „Безопасни улици от Валя“ Пламен Митев посочи, че тревожните данни показват, че комисията за безопасност на движението не е направила нищо за подобряване на движението по пътищата.
Д-р Руденко Йорданов посочи, че за периода 2011-2020 година е заложено намаляване на катастрофите наполовина, но това не се случва, защото има разминаване на нормативната база с действителността. Директорът на БЧК се обяви и срещу вече приетото и влязло в действие премахване на предупредителните знаци за камери на КАТ, което довело до 10% скок на нарушенията.
Началникът на КАТ гл.инспектор Михаил Манов увери комисията, че областната дирекция на МВР е предприела крути мерки по засилване на контрола по пътищата в региона, особено за залавяне на неправоспособни, пияни или дрогирани шофьори.
От януари катастрофите са намалели в сравнение за същия период на 2016 година, убитите и ранените също са по-малко, посочи гл.инспектор Манов.
По думите му критичните участъци по пътя за Бяла са 8 - в района на 9-ти километър, около разклона за Пиргово, Мойсев баир, Мидата до Тръстеник, разклона за  Обретеник, участъкът от Волово до разклона за Борово, беленския баир и кръговото до Бяла.