Паричните трансфери на сънародниците ни зад граница към България достигат 382 млн. евро за първите 5 месеца на тази година, сочат данните на Централната банка. Това е с 1.3% повече спрямо същия период на миналата 2016 г.
Само за месец май българите, живеещи и работещи постоянно зад граница, са превели в страната 88.1 млн. евро, като сумата е по-висока с 1.2 млн. евро спрямо същия месец на предходната година. а
Така тенденцията част от нашенците зад граница да трансферират спестяванията си към България продължава. Сумата е навярно дори още по-висока, тъй като методологията, по която се изготвя статистиката, взема предвид само преводи за суми над 2500 евро, осъществени по банков път. Според някои икономисти, ако се отчетат внасяните на ръка пари и преводите под прага от 2500 евро, сумата по това перо ще бъде някъде между 2 и 3 млрд. евро.
Гурбетчиите за пореден път се оказват най-големите инвеститори у нас. За същия период преките чуждестранни инвестиции в България достигат 119.8 млн. евро. Сумата е с 405.9 млн. евро по-ниска спрямо същия период на миналата година. Само през май преките инвестиции в страната, отчетени съгласно принципа на първоначалната посока на инвестицията, са отрицателни и възлизат на –6.2 млн. евро. Така общата сума на преките чуждестранни инвестиции към края на май е даже по-ниска от тази, отчетена към края на април.