В следващите седем работни дни „Монтюпе“ ще представи в РИОСВ инвестиционна програма за решаване на проблемите, свързани със замърсяването на въздуха. Това съобщи вчера в Русе министърът на околната среда и водите Нено Димов. До това обещание от страна на представителите на френския завод се е стигнало след дълга среща с тях, подчерта Димов. 
Обещаната програма е краткосрочна и не е обвързана с тази за развитие на предприятието. 
Представителите на френския завод са дали два срока за вземането на мерки, единият от които е през есента, когато министър Димов отново ще дойде на проверка в Русе, а вторият е до края на годината. 
Целта е компанията да направи собствена система на мониторинг, която да мери не само замърсяването при люковете и комините, а и това, което напуска границите на предприятието. Видовете системи трябва да бъдат представени на РИОСВ след 3 месеца, за да се реши, коя от тях ще бъде избрана и монтирана. След като заработи, тя трябва да дава данни в реално време. Те пък ще бъдат качвани в интернет и всеки ще може да ги првери. 
Ако от „Монтюпе“ не изпълнят поетите задължения в срок, ще последват санкции, уверил ги е министърът. Присъствието на областния управител Галин Ганчев и на народния представител Искрен Веселинов на срещата пък е целяло да покаже решимостта на всички държавни институции да се справят с проблема, подчерта още Нено Димов.
Инвестицията, която от френската компания трябва да направят, е почти 5 млн евро, обясни още министърът. Според него обаче спазването на сроковете са знаците, по които заводът ще бъде следен. 
По-рано Нено Димов се срещна и с кмета на Русе Пламен Стоилов, с когото също обсъдиха проблема със замърсяването на въздуха. 
В Русе не трябва да работи завод, който замърсява въздуха, русенци са особено чувствителни на тази тема, подчерта Стоилов. 

Григоров с добра новина
за Долапите и Средна кула

Проектът за канализация в Долапите и Средна кула е одобрен и се очаква финансиране, съобщи областният управител Галин Григоров. 
Двата квартала се вдигнаха на протест в началото на 2014 година, след като МОСВ върна проекта за преработка, а общината изпълни изискванията и проведе конкурс за изпълнител, но всичко бе блокирано от жалба срещу победителя в него. Последваха дълги съдебни процедури, в които канализацията очаквано се удави, а надеждите за съживяването й ставаха все по-бледи. 
Според Григоров има шанс в началото на следващия ремонтен сезон работата да започне и да приключи до две години.