В Плевен регистрираха телефонна измама, при която, освен пари, измамени възрастни хора са предали и личните си документи. Това съобщиха от полицията в Плевен, цитирани от "Фокус".

Сигналът за престъплението е получен на 13 юли в 20.30 часа във Второ районно управление от 85-годишен мъж от Плевен. Около 14.00 часа на домашния телефон му се обадил непознат, който се представил за полицейски служител на име Стефан Георгиев от Криминална полиция. Под предлог, че се извършва полицейска операция за залавяне на измамници, той казал на възрастния мъж, че е необходима сума пари, с която да бъдат арестувани. "За да съдейства на полицията" около 17.00 часа възрастният мъж оставил платнена пазарска чанта с десет хиляди лева и две лични карти - неговата и на съпругата му, на улица "Дойран" - между паркиран лек автомобил и тревна площ.

Местопроизшествието е посетено от полицейски служители и е извършен разпит на свидетел. Районната прокуратура е образувала досъдебно производство.

От областната дирекция на МВР отново напомниха, че гражданите не бива да дават пари на непознати по никакъв повод и в случай на получено телефонно обаждане с искане за пари, веднага да се свържат със свои близки хора или да се обадят на тел. 112.