С молба за съдействие се обърна към „Утро“ британският автор Филип Уард, посветил усилията си на написването на най-подробната, коректна и добросъвестна биография на писателя Майкъл Арлен, роден в Русе през 1895 година като Дикран Куюмджиян.
Интересът на изследователя от Острова бил провокиран от публикацията от месец май миналата година в рубриката „Клуб Русчуклии“ на вестника, посветена на живота и творчеството на Куюмджиян-Арлен. Нейн автор е известният журналист Боян Драганов, чието перо е осветило не едно и две непознати, интересни, а понякога и скандални кътчета от историята на Русе, а и България. Очеркът за Майкъл Арлен разбираемо предизвиква интерес в Англия. Там тръгналият от Русе Дикран Куюмджиян се покрива със световна слава с романа си „Зелената шапка“, който го прави идол на милиони хора по целия свят. Наред с това му осигурява и пълна финансова независимост, за да може да се съсредоточи само върху творчеството си, без разяждащи мисли за покрива и прехраната.
„Зелената шапка“ преобразява живота на автора си. Още преди фурора на книгата той е близък с писатели от величината на Съмърсет Моъм и Д.Х.Лоурънс, а след това се движи в едни среди с най-прочутите артисти и писатели на своето време - например Грета Гарбо, Чарли Чаплин, Скот Фицджералд и други знаменитости.
Въпреки шумния успех личният живот на Арлен преди изгряването му на небосклона, който уж изглежда известен и ясен, по желание на самия писател остава забулен в непрогледно натрупаните пластове тюл на дискретността. А именно тези тайни разбулва русенският журналист Боян Драганов, който проследява във впечатляващи детайли семейната история далеч преди Дикран да се превърне в Майкъл.
По-рано и екип на Нова тв бе заинтригуван от публикация в „Клуб Русчуклии“, в която журналистката Диана Коларова разказа историята на прочутата торта „Гараш“ и посочи близкото й родство с виенската прима в сладкарството - тортата „Сахер“. Телевизионен екип бе командирован в Русе по следите на тази история и запозна зрителите си с неподозирани до момента находки в кулинарната ни история в обширен репортаж.