Британецът Алън Крейг Шоу, който има къща в Горско Абланово, разсея слуха след катастрофа с жертва, че джентълмен от Британия е поел вината вместо жената, с която живее. 
Фаталният инцидент стана вечерта на 20 октомври 2015 година в Сваленик. Тогава кандидатът за кмет на селото Йордан Томов се връщал от предизборно събрание в читалището заедно с Гецо Георгиев и дъщеря му Румяна Василева.
От лявата страна на улицата има тротоар, но беше зает със строителни материали и се движехме отдясно. Изведнъж след завоя ни връхлетя кола и повлече Гецо и Румяна. Бащата падна на земята след десет-дванадесет метра, а дъщерята - след още толкова. Колата дори не намали, разказа пред съда Йордан Томов.
Той се втурнал на помощ, но и двамата блъснати били в много тежко състояние и веднага се обадил на тел.112. След това потърсил и медицинската сестра на селото, която живеела наблизо. Успели да преместят Румяна Василева на пейка, където сестрата й оказала първа помощ, а Томов се върнал при Гецо. Възрастният мъж издъхнал в ръцете му. Според съдебно-медицинската експертиза той е получил много тежка черепно-мозъчна травма, както и други сериозни наранявания.
След дълго лечение Румяна Василева се възстановила, но останала завинаги осъдена да помни ужаса, в който е загубила баща си.
За неговата смърт е обвинен шотландецът Едуард Джон Птичард, който има къща в селото и живее с българка. Според друг свидетел - съселянинът му Наим Наим, Птичард му се обадил във въпросната вечер и му казал, че според него е блъснал човек и ако е така, иска да се предаде.
Двамата отишли на мястото на инцидента, където Птичард наистина си признал вината пред пристигналите полицаи.
Точно около това самопризнание се появиха съмнения, че на волана е била спътницата в живота на британеца, но той благородно поема вината върху себе си.
Това не е вярно, свидетелства Алън Крейг Шоу и разказа, че двамата с Едуард сутринта са пътували до София, а на връщане приятелят му го е закарал до дома му в Горско Абланово, пили по едно кафе и Птичард тръгнал към дома си.
Делото срещу него продължава на 12 септември.