Главният прокурор се самосезирал и е разпоредил проверка на Софийската градска прокуратура (СГП) да провери твърденията на Веселин Марешки, че е бил изнудван да спре бизнеса си с горива.

Изказването лидерът на "Воля" направи, след като прокуратурата му повдигна обвинения за изнудване. Бизнесменът заплаши с предсрочни избори през септември и че ще стане изключително агресивен към управлението, ако то не започне да работи по неговите три приоритета - корупция, контрабанда и картелите.

"Поставиха ми тежко условие в края на май да прекратя бизнеса си с горивата", заяви той без да посочи кой е поставил условието. Само загатна: "Тези, които мародерстват този бизнес, ни го поставиха".

В четвъртък следобед от държавното обвинение съобщиха, че Цацаров се е самосезирал по публикации в медиите, "отразяващи твърдения на Веселин Марешки пред медиите в парламента за упражнен спрямо него натиск, във връзка с повдигнатите днес обвинения на народния представител".

„Едно от нещата, което ми беше поставено като много тежко условие е да прекратим до края на май бизнеса с горива“, е заявил Веселин Марешки. Според Марешки исканията към него били не само политически, но и икономически, и идвали от хора, които „мародерстват този бизнес, имат възможност да поставят такива услови“, посочват от прокуратурата.

Главният прокурор разпореди на Софийска градска прокуратура незабавно започване на проверка на изнесените данни.