Бойците от групировката "Ислямска държава" потвърдиха смъртта на своя лидер Абу Бакр ал Багдади, съобщи РИА Новости.

Информацията е от арабския канала Sumariа, който се позовава на свои източници в иракската провинция Ниневия.

По-рано сирийски източници обявиха, че лидерът на ИД най-вероятно е загинал при руски въздушни удари край Ракка.

При ударите са били ликвидирани около 330 терористи. Това е станало на 28 май. Абу Бакр ал Багдади стои в основата на възхода на групировката.

През 2014 г. той обяви халифат, след като силите му превзеха Мосул. В момента Ислямска държава търпи мащабни загуби. Групировката вече загуби контрол и над иракската си столица.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп поздрави вчера иракския премиер Хайдер ал Абади и иракските сили за сигурност за победата им в Мосул, съобщи ДПА.
Той нарече това триумф "над терористите, които са враг на всички цивилизовани народи". В изявлението си Тръмп изрази съжаление заради хилядите загинали иракчани и милионите, пострадали от групировката "Ислямска държава".
"Скърбим с иракския народ заради загубата на геройски загинали войници, които дадоха живота си, за да възстановят живота на своята страна и почитаме тяхната саможертва", каза Тръмп.
По думите му победата е сигнал, че дните на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия са преброени и САЩ ще продължат да се борят за пълното унищожаване на джихадистката организация.