Майка и дъщеря от монтанското село Мокреш се оплакаха, че са бити от роми към 1:00 ч. през нощта в понеделник.

14-годишната й дъщеря Ния, кръстена на героинията от Железният светилник на Димитър Талев и майка й 51- годишната стоматоложка Христина са жертви на побой.

Конфликтът е започнал преди няколко дни заради отровеното им куче. Разярените роми с кръвожадни очи нахлули в дома им, когато всъщност двете били нападнати от съседите си.

„Детето ми бе подлъгано и изкарано от дома ни от съседите от ромски произход, с които имаме съседски пререкания. Цялата история беше замислена. Те са ни дебнали в тъмното, като за тази цел е било изключено и уличното осветление. Повлякоха детето ми, като започнаха да я обиждат и псуват, за да излезе от дома и да отговори. Така Ния се излъга и излезе, като в същия момент комшиите я грабнаха и започнаха да я влачат навън. През цялото време детето пищеше и молеше за помощ. Веднага грабнах нож, за да защитя детето си, но като излизах от вратата някой ме удари със сопа по тила“, разказва Христина.

Полицията окачестви случая като битов инцидент.

Според местните 51-годишната жена системно употребявала алкохол в големи количества и вдигала скандали. Лошото й пиянство било причина за спречкването. Съседите й направили забележка тя започнала да се кара с тях и да ги напада. Те пък тръгнали да се отбраняват и изблъскали Христина, която залитнала и паднала в шахта. При падането жената получила охлузвания по цялото тяло и била откарана в болницата в Лом.

Според местние жената често пиела и създавала скандали.

Оказва се, че срещу тях в полицията са пристигнали множество жалби от съседите им.

„Етническо напрежение в Монтанско няма. Имаме битови инциденти, но те своевременно се потушават“, увери директорът на ОД на МВР- Монтана старши комисар Ивайло Антонов. Полицията разследва случая.