Недоволство на русенски учители от необходимостта да минат задължителни прегледи в Центъра за психично здраве и в Белодробната болница стана причина министърът на образованието Красимир Вълчев да разпрати до училищата в цялата страна писмо, с което стопира прегледите. 
Наредба №4 от октомври миналата година на здравното министерство разпорежда императивно всички педагогически специалисти да преминат задължителен медицински преглед и да представят бележка от специалист до 30 септември 2017 г. Прегледите трябва да бъдат при лекари психиатри, пневмолози и фтизиатри.  Въпросната наредба определя заболяванията и отклоненията, които застрашават живота и здравето на децата и учениците и са „пречка“ човек да бъде назначен на работа в училище. 
В документа са изброени диагнозите: шизофрения, афективни разстройства, личностни и поведенчески промени вследствие на злоупотреба с алкохол и дрога, епилепсия, налудни разстройства, психични разстойства на личността, педофилия, деменция, туберкулоза. В наредбата е посочено, че педагозите трябва всяка година да се преглеждат и да удостоверяват, че не страдат от посочените разстройства.
От Регионалното управление на образованието наскоро напомнили на училищата да препоръчат на педагозите да минат прегледите своевременно. В Русенска област има 2500 педагогически специалисти, ако всички решат в последния момент да отидат в Психодиспансера и в Тубдиспансера, ще настане суматоха, затова пуснахме напомнително писмо, обясни пред „Утро“ началникът на РУО Димитър Райнов. В резултат на нашето писмо тръгна ропот и протест, вдигна се врява по някои от местните медии, продължи той. 
Ропотът стигнал до Министерството на образованието и за да тушира напрежението, министър Вълчев наредил засега прегледите да бъдат преустановени. Предстои ново обсъждане на наредбата, обясни Райнов. Самият той сподели свои колебания по темата. Едва ли е нужно наистина абсолютно всяка година всички учители да минават такива прегледи, коментира регионалният просветен шеф. И успоредно с това припомни, че от друга страна, дори и да се установи, че конкретен преподавател страда от психично заболяване, той не може да бъде уволнен заради това. Имали сме подобни случаи и съдът е връщал на работа такива хора, каза Райнов. Според него е нужно координиране на положенията в документите на различните министерства, за да има смисъл от добрите намерения, заложени в тях.
Впрочем, запознати посочват, че и в момента в едно от русенските училища има учител с видими симптоми на заболяване, което фигурира в списъка на наредба 4 на МЗ, но никой не е в състояние да направи каквото и да било.