Водата е един от най-важните ресурси на планетата, освен това и цената и в нашата страна е доста „солена”. Но когато имате къща в Русе с градина и сте вложили усилия и любов в създаването й, няма как да не се грижите добре за цветята, дърветата и другите насаждения в нея. Всички те се нуждаят от достатъчно вода и хранителни вещества, за да се развиват. С нашите лесни съвети ще се научите да се грижите за градината си без да разхищавате така ценната вода.

Първото най-важно нещо е да определите вида на почвата във Вашата градина, тъй като поливането зависи много от това дали тя е глинеста или песъчлива. Известно е, че водата попива по-бързо в песъчливите почви. За това те имат нужда от по-малко количество вода на едно поливане. На глинест терен, обратно, се осигурява повече вода наведнъж, дори почвата да изглежда влажна, тъй като тя има свойството да задържа водата в ущърб на растенията.

На второ място се старайте да поливате само когато наистина има нужда от това. Имайте предвид, че засъхването на почвената повърхност още не е знак, че растителността е в опасност. Важното е земята да остава влажна на нивото на кореновата система. Растенията сами сигнализират за нуждата от поливане – направете го, когато забележите, че още от сутринта листата им са посърнали. Трябва да знаете, че продължителното поливане веднъж седмично е по-ефикасно от ежедневните кратки поливки. По този начин принуждаваме растенията да се вкоренят по-дълбоко, за да търсят влага в по-ниските почвени слоеве. През пролетта и есента основно се полива сутрин. Така се избягват щети по растителността, ако през нощта паднат много температурите. Обратно, през лятото поливането става възможно най-късно вечер, а идеалният вариант е да се прави много рано сутрин – около 5 часа, за да се избегнат загуби на вода от изпаренията.

За пестене на водата има роля още и начинът на поливане. Градинският маркуч се използва за продължително напояване на голяма площ. Ако само някои видове в градината се нуждаят от повече вода, можете да им я осигурите чрез локално напояване с лейка например. Не забравяйте, че добре вкоренените храсти и дървета не се нуждаят от ежедневно напояване – те могат да издържат значително време на по-оскъден режим на поливане, докато цъфтящите цветя ще загубят от красотата си, ако ги лишавате твърде дълго през лятото от така живителната влага.

Ако искате да спестите до 50 % от разхода на вода, можете да се снабдите с мрежа от маркучи за капково напояване. Те осигуряват малки количества вода точно до кореновата система на растението и така го поддържат в идеална форма, а освен това се ограничава и развитието на плевелите. А за да се задържи максимално дълго влажна почвата след поливане, е необходимо тя да бъде достатъчно рохкава. Това е така, защото в уплътнената почва водата се задържа само в повърхностния слой и бързо се изпарява. След разрохкване поливката трябва да е чрез дъждуване.

За да се радвате на хубава градина, но същевременно и да не накърнявате твърде много бюджета трябва да бъдете практични и изобретателни, но не забравяйте, че растенията в нея са живи същества и се нуждаят още и от много любов.