Ако не беше толкова велик певец, Енрико Карузо можеше да бъде Жак Пепен на италианската кухня, защото той беше и велик готвач! Най-вероятно някой хроникьор е възкликнал първи така, а след това тези думи са заживели собствен живот, щом стане дума за кулинарните страсти на един от най-великите тенори на света. За Пепен, готвача на покойния френски президент Шарл де Гол, не е известно дали може да пее, докато за певеца, направил световно известна неаполитанската песен „О, соле мио“, и музикални, и кулинарни изследователи твърдят, че се справял отлично в кухнята. Дори казват, че тенорът, властвал 18 години на сцената на Метрополитън опера в Ню Йорк, изпитвал почти толкава силна страст към храната, колкото и към музиката.
Карузо сам разказвал за едно свое приключение, докато служел в армията: „Бях в артилерията и моят майор поиска да разбере кой е този, който пее през цялото време. Един ден ме запозна със свой приятел, музикант любител, който ме изслуша и след това започна да ме учи на тънкостите на ариите в „Селска чест“ и „Кармен“. Веднъж майорът цял ден не ме чул да пея и дойде да попита защо. Не мога да пея, когато ми сервират мазна супа, отговорих му аз. На другия ден супата ми беше перфектна, мазнината беше обрана“.
Енрико Карузо е роден в Неапол през 1873 г. и вкусовете му никога не изневеряват на неаполитанския си характер. За него през целия му живот неаполитанската храна остава най-вкусната, най-простота, и най-евтината на света. Когато се мести в Ню Йорк в Метрополитън опера той помага финансово на много свои сънародници имигранти да отворят автентични пицарии в Малката Италия. Прочутите пасти от Амалфи, Граняно, Торе Анунциата и Торе дел Греко, нерафинираното масло от маслини от хълмовете на Соренто и известните домати Сан Марцано до голяма степен дължат славата си именно на Карузо, след като той става рекламно лице на компаниите, които ги произвеждат.
Талантът му като готвач е неоспорим, твърдят биографите на Карузо. През свободното си време той често поемал кухнята на някой от италианските ресторанти в Бруклин, където се отдавал на кулинарната си страст. Канел гости в разкошната си вила, за да демонстрира пред тях готварските си умения. Вечерите винаги завършвали с аплодисменти. Певецът дава името си на две рецепти за паста - Спагети ала Карузо и Букатини ала Карузо. Букатините са вид паста, която той приготвял със сос от домати Сан Марцано, зелени и жълти или червени чушки и пържени тиквички. А спагетите приготвял с пилешки дробчета, гъби, лук и чесън.
Карузо много обичал пилешки дробчета. От една страна, това е широко използван в Италия продукт, от който се приготвят различни ястия и предястия, най-известното от които са тосканските кростини с пилешки дробчета. От друга, Карузо бил убеден, че дробчетата помагат да се подобри резонансът на гласа му. Според специалистите в това има известна истина, тъй като това е богат на витамини и минерали хранителен продукт. Карузо използвал бледожълти пилешки дробчета, които са по-дебели и имат по-сладък вкус от обичайните тъмночервени, продавани сега в супермаркетите. Приготвеният с тях сос става богат и изключително вкусен, който прекрасно се съчетава с пастата.
Разбира се, и тук няма да минем без неверници, според които Спагети ала Карузо са приготвени от някой професионален готвач и са наречени на великия тенор. Но повечете историци са убедени, че това е рецепта на самия Карузо. За разлика от соса Карузо или Салса Карузо, който е създаден през 50-те години на миналия век в Уругвай от Раймундо Монти, собственик и готвач на ресторант „Марио и Алберто“ в столицата Монтевидео. Монти искал да създаде нов сос, основан на традиционната италианска кухня. И това, което се получило, било топъл сос от сметана, шунка, сирене, ядки и гъби. Кръстил го на Енрико Карузо, който станал изключително популярен в Южна Америка по време на обиколките си през 1920 г. Днес сосът се смята за част от уругвайското културно наследство и по призив на Уругвайската гастрономическа асоциация е включен в менюто на всички ресторанти и в асортимента на хранителните магазини.
Ако великият тенор не беше умрял от гноен плеврит в резултат на неправилно лекувана пневмония на едва 48-годишна възраст, вероятно името му щяха да носят още ястия. Не колкото 800-те му излизания на сцената на Метрополитън опера и стотиците други по целия свят. За щастие гласът му е съхранен за поколенията, защото той е първият оперен певец, който прави записи на грамофонни плочи. Много болен, Карузо се връща в родния Неапол, установява се в хотел „Везувий“, където на 2 август 1921 г. сърцето му спира. През септември в Неапол от Щатите пристига 250-килограмова свещ като знак на благодарност от болници и приюти, на които Карузо приживе е помагал. Свещта се пали веднъж годишно пред иконата на Помпейската Мадона и според направени изчисления ще стигне за 500 години. 

Спагети ала Карузо

Необходими продукти:
450 г по-дебели спагети
250 г пилешки черен дроб
250 г гъби
400 г белени домати в консерва
100 г доматено пюре
2 скилидки чесън
2 глави лук
1 ч.л. захар
2 с.л. зехтин
1 ч.ч. хубаво червено вино
мащерка
риган
пармезан
сол
черен пипер
Начин на приготвяне:
Пилешките дробчета се измиват хубаво и се почистват от останали парченца жлъчка и, доколкото е възможно, от кръвоносни съдове. В тиган се загрява зехтинът и в него се задушават ситно нарязаните глави лук и скилидки чесън, докато започнат леко да покафеняват. Добавят се измитите и нарязани на по-дебели филийки гъби и накълцаните мащерка и риган. Готви се, докато гъбите станат нежни и леко омекнат. Тогава се прибавят пилешките дробчета и доматеното пюре. По желание може преди това дробчетата да се запържат леко в отделен тиган. Всичко се разбърква хубаво и се готви, докато дробчетата се задушат, като от време на време се бърка. Когато дробчетата са готови, се налива виното и се добавят белените домати, овкусява се със сол и черен пипер, още зелени подправки по желание. Разбърква се и сосът се оставя да къкри на среден огън около 7 минути.
Спагетите, а най-добре е да се вземат фетучини или лингуини, се сваряват според указанията на опаковката, като трябва да останат алденте. Отцеждат се от водата и се разпределят в чинии. Отгоре се слага от соса с пилешките дробчета и се настъргва обилно пармезан.