Пазарът на жилища в Русе е в сериозен застой, търсенето е изключително ниско и се сключват малко на брой сделки в сравнение с предишни години, твърдят русенски брокери на недвижими имоти. Според тях летният сезон, който обикновено е най-силен, този път почва изключително слабо.
Няма вече гастарбайтери, които да се връщат и купуват имоти. Парите, които излязоха от банките след фалита на КТБ, вече се похарчиха. Хората, които имаха над 50 хил. лева, вече ги вложиха в имоти, останаха само такива с по 5 хил. лева спестявания, каза Марин Гюрчев от агенция „Гюрчев“. 
За намаляващи сделки на имотния пазар говори и официалната статистика на Агенцията по вписванията. За първите три месеца на тази година са регистрирани 1181 имотни сделки при 1232 за същия период за миналата година. Колко от тях са жилища агенцията не казва, но за тези покупко-продажби са вписани едва 304 ипотеки, така че реалният брой е някъде около това число. За първото тримесечие на 2016 г. ипотеките бяха 411 или с една трета повече.
За стагнацията на вторичния пазар роля изиграва и увеличеното предлагане на първичния. Строежите на нови жилищни сгради се увеличават в последно време и много предприемачи предпочитат да търсят клиентите си сами. И цените на новото строителство полека лека се покачиха от 550-600 евро/кв.м до 700-800 евро/кв.м, което вече е близо до нивата по време на бума от 2007-2008 г. Така че търсене очевидно има. Новото си е ново - дори когато по него има още доста за довършване защото апартаментите се предлагат със стени на шпакловка и с тапи на тръбите в банята. Но пък всеки може да си го довърши според своя вкус.