51-годишен мъж „внесе“ Ковид-19 в Русе и стана първият доказан носител на заразата в областта. 
Мъжът е живял дълги години във Велико Търново, но след развод се е прибрал в родния Русе. През зимата е работил с приятелката си в австрийски ски курорт, но не е известно дали това е Ишгъл, който е сочен в медиите като един от основните виновници за взрива на пандемията в Западна Европа. Двамата са се прибрали в Русе през Дунав мост на 16 март, когато Австрия още не беше в списъка с рисковите за Ковид-19 страни и затова не са попълвали анкета и не са били поставени под карантина. 
Въпреки това мъжът и жената са били много съвестни. През цялото време стояли в квартирата си в центъра,  като единствено са ходили три пъти да пазаруват в кварталния магазин, в който работят две продавачки, обясни директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова.
По-късно стана ясно, че това е супермаркет от веригата „Зари“ и се намира на ъгъла между улиците „Дондуков-Корсаков“ и „Аксаков“. Вчера магазинът беше затворен от РЗИ за пълна дезинфекция и ще бъде отворен днес пообед - 24 часа след запечатването.
Мъжът и жената са имали и контакт с двама брокери в агенция за недвижими имоти, тъй като търсят да купят жилище. Двамата не са се срещали с други роднини и познати в Русе и затова засега се работи само с контактните с тях четирима човека от магазина и агенцията, уточни д-р Николова.
Те са поставени под карантина и са им взети проби за изследване за наличие или отсъствие на заразата. 
Първите признаци на заболяването се появяват на 25 март, когато мъжът вдига висока температура и започва да кашля, но решава да се самолекува. Пет дни по-късно състоянието му се влошава, получава втрисане, дишането му е затруднено и в понеделник сутринта отива при личния си лекар, който му дава направление за специалист пулмолог. Около 13.30 часа пациентът отива в Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“, където веднага му правят рентгенова снимка, която показва, че има десностранна бронхопневмония и понеже е пребивавал в Австрия, която вече е обявена за рискова за коронавирус държава, е прехвърлен в Инфекциозно отделение на болница „Канев“, където е изолиран в отделна стая.
Освен от него проби е взета и от приятелката му и заедно с тези на съмнителното семейство от Малко Враново са изпратени чрез куриерската фирма „Еконт“ в лабораторията в УМБАЛ „Света Марина“. Във вторник следобед резултатите показват, че пробата на 51-годишният мъж е положителна, а на приятелката му и на другите трима пациенти са отрицателни. В момента той е на лечение в Инфекциозно отделение, състоянието му е добро, посочи д-р Николова.
Рентгеновото отделение в Белодробната болница е с отделен вход и болният не е минал през помещенията с лекуващите се, но при снимането е имал контакт с двама души - лаборантът, който е бил със защитно облекло и пулмологът, който обаче бил с ежедневните си дрехи, тъй като се канел да се прибира вкъщи. От вчера лекарят е поставен под 14-дневна карантина в дома си, взета му е проба, която е изпратена във Варна. Резултатът се чака днес. 
Помещението за рентгена е дезинфекцирано, персоналът също е преминал през профилактика срещу заразата, каза за „Утро“ вчера директорът на Белодробната болница д-р Светослав Дачев. И обясни, че лечебното заведение няма възможност да лекува пациенти с коронавирус, защото към стационара му има само един вход, а там се лекуват и пациенти с туберкулоза, рак на белите дробове и други болести, които могат да бъдат заразени с Ковид-19. Затова този пациент е прехвърлен в Инфекциозно отделение в болница „Канев“.
Засега в Русе не се предвижда затягане на мерките нито въвеждане на вечерен час, след който гражданите задължително да се прибират вкъщи, съобщи областният управител Галин Григоров. И препоръча на медиите да пускат само проверени информации за болни от коронавирус от Националния оперативен щаб, които по-късно могат да се допълват от директора на РЗИ, а не да стресират русенци с измислени носители на Ковид-19.