Британската товарна компания Pall-Ex, която е един от водещите превозвачи в Европа, засилва присъствието си на континента. Фирмата във вторник официално откри своята нова транспортна мрежа в България, съобщава електронното издание East Midlands Business Link.

Дейността на Pall-Ex Bulgaria започна на 23 юни след споразумение с българския доставчик на куриерски услуги Econt. Така България става най-новата страна от Европа, в която оперира товарната компания. Досега тя извършваше превози на палети в Обединеното кралство, Италия, Испания, Португалия, Франция, Румъния и страните от икономическия съюз „Бенелюкс” – Белгия, Холандия и Люксембург.

Pall-Ex Bulgaria чрез сътрудничество с Econt очаква да повиши ефективността си на нарастващия пазар за дистрибуция на палети. Българската централа на британската компания е в Русе, а в Пловдив тя създава разпределителен център (hub). 

Всеки шофьор на Pall-Ex взима товари от клиенти и ги доставя в депа, откъдето те се изпращат в разпределителния център. Там те подлежат на сортиране. Следва товарене на превозните средства, които отговарят за доставките в зоната, в която е дестинацията на пратката. По този начин клиентите могат да изпращат във Великобритания или други страни в Европа пратки, които варират от единични палети до част от камион. Ако се използва пълният капацитет на ремаркета и се споделя с други товари, пътуващи към една и съща  дестинация, транспортните разходи за подателя намаляват значително, поясняват от фирмата в своя сайт.

Тъй като Pall-Ex е създала у нас само разпределителен център, то най-вероятно тя ще си сътрудничи с Econt, за да използва тяхната изградена мрежа от офиси в страната.

„В сравнение с други страни в Европа родният пазар е сравнително неструктуриран и ние често виждаме товарите да се доставят чрез куриерски мрежи или през дълги разстояния, което може да е по-бавно и по-скъпо”, обяснява Павел Пенчев, управляващ директор на Pall-Ex Bulgaria, и добавя: „Виждаме търсенето на палетни услуги да се увеличава в региона и се стремим да революционизираме пазара (…)”.