Чета емоционални коментари за проекта на управляващите за ограничаване на плащанията и като гледам отстрани, намирам случващото се за леко комично.

Този сценарий се повтаря многократно.

Нека припомня, все пак: плащанията над 1000 лева задължително да стават по банков път от 2019 година. Това решиха депутатите преди дни, които приеха на първо четене промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. За сравнение - в момента преводи по банков път се правят за суми над 10 000 лв., а намалението до 1000 лв. кеш се предвижда да става поетапно.

Не обичам да обявявам предварително какво ще се случи, не се смятам за пророк или гадател. Но този самодеен политически театър е един и същ от години и вече става безинтересен.

Конкретно за случая. Експертите, защитаващи решението имат своите основания. От много години такива правила съществуват в развитите страни. Целта им е да ограничат плащанията в сивата икономика, да се поставят под надзор по-големи суми с неясен произход или с нездрави цели. Основания имат и критикуващите с остър тон проекта. Прагът от 1000 лв. е прекалено нисък. За покупката, примерно, на компютър, телевизор или климатик ще трябва да се ползва банков превод. Съответно, да се плащат такси на банките. А те, както знаем, се радват на внимателно освободена от контрол среда. И без съмнение ще се възползват както те си знаят.

Какво ще стане в крайна сметка, според мен?

Управляващите "ще се вслушат в гласа на народа", който отсега изразява недоволство, ще прокарат решението, но… ще вдигнат прага. Най-вероятно - на 2500 лв. или на 3000 лв. Така банките ще получат нови приходи от такси, ще се лансира идеята за по-строг контрол, а и управляващите ще спечелят политически дивиденти - съобразяват се за пореден път с общественото мнение.

По тази схема населението по-лесно приема непопулярните мерки. Обявява се драстична промяна, чиито измерения преминават и най-строгите правила на страните от ЕС. Обикновено - в месеца преди годишните отпуски. Тества се обществената реакция. Надига се негативен отзвук, който е неутрализиран с промяна в конкретните параметри. След като един път населението е било изправено пред вероятността да получи строги ограничения, значително по-лесно, едва ли не с облекчение, приема промяната в ограниченията.

Ще се намерят и такива, които да благодарят на управляващите за конструктивната им позиция. 

------------

Георги Атанасов, финансовият експерт, член на Българския финансов форум.