121 аптеки има на територията на област Русе, като 100 са в големия град. В по-голямата си част те са една до друга или една срещу друга, което не отговаря на критериите за отваряне на аптека на равноотдалечени места. В тях работят общо 153 магистър-фармацевти на възраст от 31 до 70 и над 70 години. За съжаление обаче само 70 от аптеките имат договор със здравната каса. В общините Иваново, Две могили, Борово и Сливо поле няма нито една аптека, подписала договор с РЗОК, и 36 000 човека са принудени да пътуват до областния град, за да си купят предписаните им от лични лекари или специалисти лекарства. Тревожните данни изнесе на пресконференция вчера главният секретар на Българския фармацевтичен съюз магистър-фармацевт Светослав Крумов по повод Български фармацевтични дни, които започнаха в Русе и ще продължат до 25 юни. Традиционно те се организират на Еньовден, 24 юни, когато е професионалният празник на фармацевтите. 
На практика на 117 000 души в Русе се падат две аптеки, които изпълняват 85% от фармацевтичните услуги, предоставяни от европейските аптеки, уточни Крумов. Той уточни, че по европейски показатели на всеки 4000 човека трябва да има една аптека, която да изпълнява рецепти на ветерани от войните, на инвалиди, рецепти реимбурсирани от касата лекарства. Данните за цялата страна обаче не са по-различни от тези в Русе, защото това зависи от държавната политика, посочи Светослав Крумов.
Не е нормално толкова хора в Русенско да нямат достъп до аптека, която работи по договор със здравната каса, коментира председателят на Българския фармацевтичен съюз проф.Илко Гетов. Той каза още, че дали една аптека ще работи с РЗОК, е избор на нейния собственик, защото това е трудоемка работа. На практика се получава, че един фармацевт трябва да поръча, съхранява, отпуска, отчита и да плати средствата на доставчика за дадено безплатно лекарство само за 1.67 лева компенсация, обясни шефът на фармацевтите в България. И уточни, че според средноевропейския стандарт всеки човек трябва да намери аптека до 10 минути през деня и до 30 минути нощем, но това в страната за момента не е възможно, защото трябва да има промени в българското законодателство. Не на последно място постоянно изчезват лекарства поради износ, а българският пациент ги търси в съседни държави. Това е недопустимо, категоричен бе проф.Гетов. На журналистически въпрос защо в Румъния лекарствата са по-евтини в пъти от тези в България, професорът обясни, че северната ни съседка обновява позитивния си лекарствен списък един път на всеки три години, а у нас това се случва всеки месец. Друга причина за разликата в цените е задължителният ДДС, който тук е 20%, а в Румъния - 9 на сто.   
11-тото издание на Български фармацевтични дни е избрано да се проведе в Русе, защото преди 133 години тук е основано първото аптекарско дружество в България, каза проф.Гетов. Събитието се съпътства с изложение на открито „Попитай фармацевта“ пред хотел „Дунав плаза“, където в няколко шатри русенци ще могат да се докоснат до тайните на фармацевтичната професия и да получат компетентни консултации и съвети от магистър фармацевти. На 24 и 25 юни в сградата на „Булстрад Арена“ ще бъдат обсъдени новостите във фармацевтиката. Днес от 10 до 14 часа в хотел „Космополитън“ ще се проведе форум „Здраво дете“, на което бъдещите родители могат да чуят съветите на изявени педиатри, сред които и председателя на Българската педиатрична асоциация проф.Владимир Пилософ.
Историческият музей се включи в събитие с изложба „История на фармацията в България“, в която русенските експонати разказват за една от модерните аптеки в града - „Силаги“, открита от Георг Силаги през 1874 г. За Георги Силаги и модерното аптечно дело в Русе лекция ще изнесе уредникът в музея Теодора Бакърджиева.