Скандал заради заплахи в парламента - член на Съвета за електронни медии в отговор на въпрос на журналист казва: „Много внимателно, който се е опитал да ме вкара в интрига, не е прокопсал. (...) Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става”.

Случката се разиграва миналата седмица на заседание на парламентарната комисия по култура, но журналистът Къдринка Къдринова, обвинила члена на СЕМ Бетина Жотева, за отправени заплахи, публикува аудиозапис едва днес. 

На записа от диктофона на Къдринова се чува как Бетина Жотева й казва: „Много внимателно, който се е опитал да ме вкара в интрига, не е прокопсал”.

Острите думи идват, след като Жотева е попитана откъде знае, че външният ни министър Екатерина Захариева е "за" закриването на "Радио България", предаде NOVA.

Къдринка Къдринова е отговорен редактор в сайта на Съюза на българските журналисти и е част от Сдружението на испаноговорящите журналисти в България.

Тя твърди, че от достоверен източник знае, че Жотева е разговаряла за това с испаноезичен посланик.

Самата Бетина Жотева отрича това да се е случвало. „Нито Екатерина Захариева е говорила с мен по какъвто и да е било повод, нито аз съм говорила с нея за съдбата на "Радио България", нито съм се срещала с испаноезични посланици. 

Естествено, подскочих като ужилена до тавана. Това е една много долна инсинуация, изключително грозна”, коментира тя.

„Това не е по никакъв начин разпространение на фалшива информация, както се опитва да тълкува Бетина Жотева. Задала съм въпрос. Тя е тази, която може да опровергае, потвърди или коментира. Аз съм журналист, който може да пита всичко. Не виждам провокация”, заяви от своя страна Къдринка Къдринова.

В сайта baricada.org тя описва случката: 

"Попитах Жотева: „Това какво значи – заплаха ли е?”. Отговорът на Жотева бе: „Абсолютно. Пред всички”.

След малко Жотева още веднъж се обърна към мен и отново се закани: „Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става”. Не мога да скрия, че съм крайно изненадана от подобно поведение на член на СЕМ. Пак се изкушавам да припомня какво е записано на сайта на СЕМ". 

Бетина Жотева обясни, че вече е подала жалба в прокуратурата.

„Говорила съм с адвокати. Ще я съдя дълго и упорито”, категорична е тя.

Самата Къдринка Къдринова обаче не вижда как Бетина Жотева ще се аргументира пред съда.

„Аз мисля, че свободата на медиите все още съществува в нашата страна. Отправянето на заплахи при зададен въпрос е нарушение на основите на журналистическата етика особено от член на регулаторен орган”, коментира тя и обясни, че вече е сезирала за случая Етичната комисия на Съюза на българските журналисти.