Д-р Огнян Лечев е завършил Висшия медицински институт в Плевен през 1984 година. Две години работи по разпределение в Ново село, а през 1987 година става ординатор по ушни, носни и гърлени болести в бившата Четвърта поликлиника. От май 1990 година започва работа  в Първа поликлиника, а година по-късно защитава специалност „Ушни, носни и гърлени болести“ в Медицинска академия София. От 1 март д-р Лечев е завеждащ на отделението по ушни, носни и гърлени болести в Университетска болница-Русе.

- Д-р Лечев, точно преди една седмица отбелязахте тържествено 110-годишнината на отделение „Ушни, носни и гърлени болести“ на Университетска болница-Русе. Специално за него и за научната конференция по този повод пристигнаха изявени специалисти в тази област. Кои са основните медицински теми, които ви вълнуват и които бяха обсъдени на конференцията? 
- Разбира се, първата тема бе за историята на отделението през всичките тези 110 години, която аз развих пред гостите и участниците. Проф.Румен Бенчев от столичната Хил клиник, който е председател на Българско национално сдружение по оториноларингология и хирургия на глава и шия, изнесе научен доклад за усложненията и неуспехите при функционалната ендоназална синус хирургия. Проф.Карен Джамбазов, който е ръководител на клиниката по уши, нос и гърло в Пловдив, изнесе доклад за усложненията при възпалението на слъзния сак на окото. Проф.Диляна Вичева от факултета за обществено здраве в Русенския университет разви темата за влиянието на аденамиктомията при деца, страдащи от възпаление на носа и синусите чрез премахване на третата сливица. Специален гост бе проф.Иван Ценев, който дълги години беше консултант в отделението в Русе и с негова помощ бяха въведени много технологии за лечение на уши, нос и гърло.
- Точно проф.Ценев сподели пред журналисти тревогата си, че при все повече млади хора се диагностицират онкологични заболявания на уши, нос и гърло. И даде пример със скорошен случай с карцином на ларинкса. Какво представлява това заболяване?
- Карциномът на ларинкса е сериозна и коварна болест. Ракът се развива в ларингиалната кухина над гласните връзки, без пациентът да разбере. И когато човек усети, че преглъща трудно, търси медицинска помощ, но вече е късно. По-благоприятният вариант за по-ранна диагностика е, когато раковият процес се развива на самите гласни връзки. Симптомите тогава са пресипване на гласа, но някои хора си мислят, че това се дължи на по-високо говорене или пеене и не обръщат сериозно внимание. Когато това продължи повече от 10 дни и пациентът е пушач, незабавно трябва да потърси помощта на оториноларинголог, за да му прегледа гласните връзки. За съжаление това заболяване започна да обхваща все по-млади хора.
- Известно ли е кои са причините, които предизвикват появата и развитието на болестта?
- Няма стройна и единна теория, която да покаже как се развива дадено онкологично заболяване. Основната причина за онкоболестта на ларинкса е тютюнопушенето и  дишането на въздух, който съдържа въглероден диоксид и токсични изпарения. В Русе преди години бяхме свидетели на едно много тежко обгазяване от химическия завод „Верахим“ в Гюргево. За радост това вече е минало, но сега пък започна отрицателното въздействие на замърсяването на въздуха от „Монтюпе“. Това особено важи за работниците в този завод, които 8 часа са изложени на пагубното въздействие от химическите замърсители във въздуха, което при всички положения ще окаже влияние на здравословното им състояние. 
- Казвате, че често когато болният потърси консулт със специалист, вече е късно за лечение. В колко стадия протича това заболяване и кога става нелечимо?
- Онкологичното заболяване на ларинкса протича на четири етапа. Обикновено при първи и втори стадий няма разсейки и лечението се извършва чрез лъчетерапия, която стопява тумора. В другите два стадия обаче винаги има метастази и задължително се извършва операция за премахване на част от ларинкса или целия ларинкс, както и на лимфните възли, по които има разсейки. Когато се извади целият ларинкс, гласът изчезва, но от няколко години се провежда хирургично лечение с поставяне на клапа в трахеята, с която хората могат да говорят под влияние на струята въздух от белия дроб към гласните връзки. Гласът не е същият както при здрави хора, но все пак се разбира какво искат да кажат пациентите. 
- Какви други заболявания на ушите, носа и гърлото лекувате в отделението?
- Другите заболявания са възпаления на горни дихателни пътища, синузити, полипи в носа, изкривяване на носна преграда, ринопластика на носа. Лекуваме още абсцеси, кисти и карциноми на пода на устната кухина, оперираме сливици, правим и пластика на тъпанчетата на ухото, когато са пробити, извършваме и други операции за премахване на доброкачествени и злокачествени тумори на ушите, носа и гърлото. В момента се подготвяме за функционална ендоназална синусхирургия чрез ендоскоп, който предстои да закупим в скоро време.
- С кои от изброените болести най-често се случва да приемате пациенти за лечение?
- Най-често при нас идват пациенти с възпаления на сливиците, на пода на устната кухина, на синусите и полипите в носа.
- Достатъчен ли е медицинският екип в отделението, предвид всеобщия проблем с недостига на медицински кадри?
- Общо сме шестима лекари, като аз, д-р Данев и д-р Наков сме на цяла длъжност. Д-р Мустаков и д-р Русев са на половин длъжност, а д-р Силвия Георгиева е на четвърт длъжност. В отделението работят и осем медицински сестри, като една от тях извършва аудиометрия на слуха. Като цяло обаче този персонал е крайно недостатъчен за отделението, като това е обща болка за цялата болница.
- Разполагате с 12 легла, те достатъчни ли са да поемат всички болни?
- По толкова легла имат всички отделения в страната, с изключение на университетските клиники във Варна, Пловдив, Стара Загора и София, където леглата са по 30. Ако обаче болните се увеличат, ние можем да увеличим и леглата. Но това скоро няма да стане, тъй като хората в региона са бедни и нямат възможност да идват на лечение в Русе. Изчакват и чак когато болката стане нетърпима, тогава търсят специализирана медицинска помощ. А това понякога може да е фатално.