През май 2017 г. WWF започна поредната научна експедиция в търсене на есетри. Надеждата ни е да открием къде се размножават и хранят някогашните властелини на река Дунав. 

Да търсиш критично застрашени видове в реката е като издирване на игла в купа сено. Миналата година екипът проведе 50-дневни интензивни проучвания и, въпреки че работи денонощно в различни участъци на реката, успя да намери само осем есетри. 

Специалистите тръгнаха заредени с търпение, но за щастие тази година късметът им се усмихна почти веднага. На 16 май уловиха пъструга – един от критично застрашените дунавски видове есетра. 

Пъстругата живее в Черно море и мигрира през пролетта и есента. Женските екземпляри изминават стотици километри нагоре по течението на Дунав и остават по местата за хвърляне на хайвер само около 10-ина дни. Пъстругата спира да се храни с началото на миграцията. Храненето се възстановява чак след като се върне обратно в морето. 

Уловената пъструга беше дълга почти 140 см и тежеше 10 килограма. С помощта на Тихомир Стефанов от Националния природонаучен музей експертите успяха да сложат акустичен трансмитер, с който ще можем да следим движението на пъстругата по Дунав. След маркиране и вземане на генетична проба, есетрата беше пусната отново в реката. 

Улавянето на този екземпляр е от изключителна важност за осигуряване на информация за размножаването и миграциите на есетровите риби. Научната експедиция продължава и през месец юли. 

С ваша помощ експертите на WWF ще продължат да търсят есетри, дори и от критично застрашени видове. Надяваме се да имаме повече истории с щастлив край. 

А междувременно, не пропускайте да разказвате на всички около вас, че за него ще допринесете и вие с дарение на spasetedivatapriroda.bg/esetra