До една година без регистрация на колата, ако я караш пил, без книжка, с наркотик

Камерите, които заснемат нарушения по пътищата няма да бъдат сигнализирани със знаци, които предупреждават за тях. Това реши парламентът с промени в Закона за движение по пътищата , приети на второ четене. Действащите разпоредби задължаваха контролните органи да обозначават местата за контрол с пътни знаци и техника за видеонаблюдение.

Друга поправка, гласувана от депутатите даде право на КАТ да извършва проверки за спазване на правилата с автомобили, оборудвани с камери, като проверяващите са длъжни да осъществяват контрола само в обхвата на видеонаблюдението.

Заради нарушения, заснети с видеокамера, за които наказанието не е отнемане на контролни точки или право да се управлява колата, ще се издават електронни фишове, решиха депутатите. За 6 до 12 месеца ще прекратява регистрацията на возило, чийто собственик го е дал на водач без книжка. За същия срок ще се прекратява регистрацията ако собственикът му го е управлявал без книжка, пил, с алкохол над 0,5 промила, или е употребил наркотици, реши парламентът.